15 – 26 september: Week van de Afrikaanse roman

Van 16 t/m 25 september 2016 wordt in Nederland en Vlaanderen voor de tweede keer de Week van de Afrikaanse roman gehouden, een leesbevorderingscampagne die aandacht wil vragen voor Afrikaanstalige romans in Nederlandse vertaling. Het doel van deze campagne is om in Nederland en Vlaanderen brede en duurzame aandacht te genereren voor de Afrikaanse roman.

Vijf Zuid-Afrikaanse schrijvers komen speciaal voor de Week van de Afrikaanse roman naar de Lage Landen: Simon Bruinders, Lien Botha, Marlene van Niekerk, Francois Smith en Marita van der Vyver. Vanuit Nederland reist Ena Jansen, emeritus-hoogleraar Zuid-Afrikaanse literatuur aan de UvA, mee. De optredens van de schrijvers worden muzikaal omlijst door zangeres Karin Hougaard, een van de iconen van de Afrikaanse muziek, die ook twee zelfstandige concerten zal geven.

Ruim een week lang reizen de deelnemers kriskras door Nederland en Vlaanderen, om op te treden in theaters, boekwinkels, bibliotheken en collegezalen. De schrijvers zoeken de lezers dus op in hun eigen omgeving. Voor de productie van de evenementen wordt samengewerkt met bekende organisaties zoals de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam, De Wintertuin, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, het Poëziecentrum in Gent en Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel. Een belangrijk element van de Week zijn de ontmoetingen met Nederlandse en Vlaamse schrijvers; onder meer Adriaan van Dis, Tom Lanoye en Martin Bossenbroek hebben hun medewerking al toegezegd.

Meer informatie op de website van de Week van de Afrikaanse roman.