Oog in oog met verloren gewaande auteursportretten

Voor haar onderzoek naar literaire canonvorming in de achttiende eeuw bestudeert promovenda Lieke van Deinsen (RU) het Panpoëticon Batavûm, een bijzondere achttiende-eeuwse verzameling auteursportretten. Ongeveer tachtig van de oorspronkelijk bijna driehonderdvijftig portretten zijn tegenwoordig in het Rijksmuseum te zien. Waar veel van de overige portretjes zijn gebleven is vooralsnog een raadsel.

Vorige week stond Lieke in een Amsterdams antiquariaat oog en oog met twee verloren gewaande portretjes uit het Panpoëticon Batavûm. Het gaat om de zeventiende-eeuwse econoom-dichter Adam van Lintz en de achttiende-eeuwse Zeeuwse schrijver Joan Steengracht. Met name het portret van Joan Steengracht was een grote vondst: tot op heden was er geen schilderij van deze man bekend.

In oktober lanceren Lieke van Deinsen, Ton van Strien en Timothy De Paepe een website waar een digitale reconstructie van het Panpoëticon is te vinden. Verschillende Nederlandse en Vlaamse onderzoekers zullen de veelal vergeten auteurs met een kort artikel bijzetten in deze achttiende-eeuwse literaire canon.

Klik hier voor meer informatie over Liekes onderzoek bij het Rijksmuseum en de aankomende website.

Naamloos1 Naamloos2

Joan Steengracht (links) en Adam van Lintz (rechts).

Dit bericht is geplaatst in letterkunde. Bookmark de permalink.