Opdat de neerlandistiek gratis blijve!

Door Marc van Oostendorp


Dat was wel even onaangenaam wakker worden, vanochtend. Normaliter drink ik eerst een kop thee (koffie mag niet want mijn vrouw wordt wakker van het espresso-apparaat) en begin dan de dag met Neder-L: eerst lezen wat de collega’s allemaal hebben gedaan, dan mijn eigen stukje tikken.

Maar vanochtend schrok ik me rot. Midden in de nacht blijkt Peter-Arno Coppen een coup te hebben uitgevoerd: lees zijn stukje hier.

Mijn ideaal met Neder-L was altijd: een gratis forum voor alle neerlandici bieden: discussie, vermaak, nieuws. Gezamelijk aan elkaar én aan de buitenwereld laten zien wat een rijk vak we hebben, hoeveel erin gebeurt, dat er iedere dag wel weer iets nieuws te beleven is.

Het begon me de laatste tijd al duidelijk te worden dat Coppen er anders over dacht. Het plan dat hij nu ineens gelanceerd heeft, hing duidelijk al een tijdje in de lucht. Tijdens de laatste voltallige redactievergadering begin deze maand had hij al een pak Exceltabbladen geprepareerd om te laten zien dat het inderdaad mogelijk zou moeten zijn om geld te verdienen met Neder-L, dat wij ‘De Correspondent van de Nederlandse taal- en letterkunde’ konden worden (zijn woorden).

Ik heb Peter-Arno altijd enorm bewonderd om zijn inzet, om de duidelijkheid van zijn uitleg en zijn werkkracht. Ik ken hem vooral van die roemruchte Neder-L-redactievergaderingen als iemand met altijd nuchtere nieuwe ideeën. (Vooral in de beginjaren was die nuchterheid bijzonder, want de vergaderingen waren toen nog met drank overgoten. Tegenwoordig is het alleen nog maar thee en, als mijn vrouw wakker is, koffie.)

Maar ik moet eerlijk zijn: ik zie niets in deze plannen. Ik kan me nog voorstellen dat we met Blendle waren gaan samenwerken om bepaalde hogekwaliteitsartikelen tegen eenvoudige betaling aan te bieden. Maar ik geloof niet in betaalde abonnementen en ook niet in het éígen ‘pay-per-view’-systeem dat Coppen voorstaat. Zoals ik sowieso vind dat we nog best wat langer helemaal gratis hadden kunnen voortgaan.

Maar goed, ik zag dat als een zakelijk verschil van mening waar over te praten viel. De actie van vannacht – een en ander ineens aankondigen en kennelijk ook alle webservers al omzetten op het nieuwe systeem – is me wel wat rauw op het dak gevallen. Ik dacht nog even aan een grap, maar ik blijk zelfs alleen nog via een achterdeurtje dat Coppen kennelijk vergeten was op deze site te kunnen. Kennelijk ben ik niet meer welkom in de nieuwe plannen die de ‘heer’ Coppen heeft met ons vakgebied en ons forum.

Ik heb daarom besloten om met ingang van morgen elders een eigen weblog te beginnen. In de traditie van de Gids en de Taalgids gaat deze publicatie heten De nieuwe Neder-L. Ik kan het adres nog niet geven, want het is nog niet klaar, maar wie vandaag (voordat Coppen dit bericht wist) hieronder in de reacties zijn interesse kenbaar maakt, zal spoedig op de hoogte worden gebracht.

Opdat de neerlandistiek gratis blijve!