Kom dwalen tussen schrijvers en verhalen

 
Het Letterkundig Museum en Huygens ING presenteren het online Literatuurmuseum.
Verdiep je in mooie en unieke verhalen over de Nederlandse literatuur. Schrijvers, thema’s en gebeurtenissen worden tot leven gebracht aan de hand van literaire schatten.
 
Het Literatuurmuseum is een snel groeiend online museum; er komen regelmatig verhalen bij. Ook verschijnen er wekelijks nieuwe artikelen, waarin schrijvers van nu vertellen over de collectie van het museum.

Willem Frederik Hermans
Expeditie Nooit meer slapen

Altijd al een intieme inkijk willen hebben in de totstandkoming van een meesterwerk? Nooit vertoonde foto’s van Willem Frederik Hermans openen de wereld achter Nooit meer slapen. Volg de schrijver op zijn expeditie via zijn reisdagboek en brieven en ontdek hoe de beroemde roman is ontstaan

 

Hanna Bervoets over Anna BlamanScènes uit een informeel huwelijk

 

Tussen 1948 en 1950 onderhield Anna Blaman een affaire met de schrijfster Marie-Louise Doudart de la Grée. De twee schreven elkaar tientallen brieven over literatuur, schrijversvrienden en alledaagse bezigheden – maar vooral over de liefde.
Hanna Bervoets gebruikt de correspondentie tussen de twee schrijfsters voor een literaire verkenning. Het levert een prachtig drieluik op: Scènes uit een informeel huwelijk.

De geboorte van een verhaal
Vier schrijvers, vier weken

Alma Mathijsen, Bregje Hofstede, Thomas Heerma van Voss en Walter van den Berg laten zich vier weken lang op de voet volgen bij het schrijven van een verhaal. Ze doen verslag van hun artistieke ups en downs. Volg het vanaf 8 februari.

 

J. Slauerhoff
Op aarde niet en niet op zee

Dichter of dokter? Vrouw of vrij? Land of water? Slauerhoff was zijn hele leven rusteloos. Maar bovenal bleef hij verslag doen van zijn zoektocht.
De hutkoffer vol literaire schatten en de brieven aan Heleen Hille Ris Lambers zijn enkele van de vele topstukken uit het Slauerhoff-archief die je hier kunt bekijken.