dehaag.com nâh auk beschikbaah innut Haags

Teâh ere van Marnix Rueb en ut standbeild van Haagse Harry
De toeristies kulterele website van De Haag, dehaag.com, kent vanaf 25 feibruwarie un nieuwe taalvegsie op ut speiciale domèn dehaag.com: hélémaal innut Haags. Anlèding hieâhvoâh is de onthulling vannut standbeild van Haagse Harry op dondâhdag 25 feibruwarie. Dan wogt op de Graute Marrek un 2,5 meitâh haug standbeild van de paupelère stgipheld onthuld
Marco Esser, direkteuâh De Haag Marreketing: “Dehaag.com kent un antal taalvegsies: Neidâhlans, Engels, Dùits, Frans en – zellufs – Chineis. Ik ben heil blè dat we nâh èndelijk auk un Haagse taalvegsie hebbûh. As eâhbetaun an Marnix Rueb en zèn creijasie Haagse Harry. Ut wegd wel un keâh tèd dat we op onze website de bezoekâhs in onze ège taal wellekom hetûh! Ut is tenslotte de mauiste taal achtâh de dùinûh.”


Un heus Haags algoritme


De grautste vedienste van Marnix Rueb is misschien wel dat hè voâh ut platpratede stgipkaraktâh un ège fonetiese spelling vannut Haagse dialek ontwikkelde. De beginseile van de Haagse spelling legde Rueb same met zèn broeâh Robert-Jan en cabberetieâh Sjaak Bral vas in veschillende taalboekûh. Dankzè Marnix Rueb is ut Haags ùitgegroeid tot ut paupelèhste dialek van Neidâhland. De onthulling vannut standbeild was reije voâh Q42, de bâhwâhs van dehaag.com, om un Haags algoritme te schrève voâh de site op basis van Ut groen-gèle boekie. Veile ginge he voâh om te praubere ut Haags innun kant en klare vetaalmachine te stoppe, maah vediende nauit de goedkeuâhing vannut Haagse Tale Instituut: Sjaak Bral en Robert-Jan Rueb. Nie zau gek, want volleges Bral is “ut Haags un leivendeige taal”. Of andâhs gezegd: un taal met veil inkonsekwensies in haah taalreigels. Un algoritme gaat dus nauit de volle hondâhd praucent hale, maah dit algoritme hep de volle zeige vannut Haagse duo.
Aupe source

Ut algoritme is gebâhd doâh Q42 met ‘Ut Groen-Geile Boekie’ as lèdraad. En ut is aupe source. Ut algoritme is ontwikkeld in JavaScrip en auvergezet naah .NET waah de heile DenHaag.com site in is gebâhd. Auk alle links zijn heâhschreve naah DeHaag.com en ut algoritme indexeâht de heile site. Sterrekâh nog: ut blèf de heile site vanaf nâh altèd indexere, dus auk na 25 feibruwarie  is alle info auvâh De Haag innut Haags te leize op DeHaag.com.
Onthulling

Begin 2015 kreig de in 2014 an longkankâh auvâhleije Marnix Rueb postuum de Haagse Kultuâhprès. Met de bijbehorende 50.000 euâho is ut standbeild op de Graute Marrek bekostag. De Kultuâhprès is de belangrèkste kulterele près van De Haag. Ut drie ton zware en meâh dan twei meitâh hauge beild, ontworpe doâh kunstenaah Bouke Schuemie en geboetseâhd doâh Rob Daene, wogt geplaats bauve de ingang van de tremtennel, met ùitzich op de tore van de Graute Kerrek. In de skulleptuâh is as van de teikenaah vewerrek. Hagenaahs mochte zelluf un teks vezinne voâh ut t-shirt van Haagse Harry. Welleke teks ut gewogde is, wogt bekend op 25 feibruwarie. De onthulling vannut standbeild op de Graute Marrek vind plaats om 18:00 uâh, voâhafgegaan doâh un optreije van de Haagse band Ragmob om 17:30 uâh. Ut beild wogt onthuld doâh Jody Koppers, de dochtâh van de auvâhleije teikenaah, en wethâhwâh Joris Wijsmuller. Cabberetieâh Sjaak Bral neimp de preisentasie voâh zèn reikening.  
Faks & Figures
  • Volleges Marnix Rueb was d’r eâhs Haags en daahna pas ut Algemeint Beschaaf Neidâhlans en was ut Haags gein dialek maah un taal.
  • Van Kaute en de Bie ginge Haagse Harry voâh en wiste ut Haags landelijk paupelèh te makûh.
  • De stgipheld veschein voâh ut eâhs in 1991.
  • De stgip was auk veâh bùitûh De Haag paupelèh.
  • Ut Haags is ut paupelèhste dialek van Neidâhland.
  • Van ut eâhste album van Haagse Harry zèn 140.000 steks vekoch, daahna vollegde d’r nog 4. In totaal zèn bèna 500.000 steks vekoch.
  • Same met zèn broeâh Robert-Jan en Sjaak Bral gave ze Ut Groen-Gèle Boekie auvâh ut Haagse dialek en twei zaugenoemde Scheuâhkalendâh ùit
  • Zèn laatste publicasie was de Haagse vetaling van Nijntje (2014): ‘Nijntje an zei’