Visser-Neerlandiaprijs voor Anne Van Raemdonck

De docente neerlandistiek Universiteit Barcelona Anne Van Raemdonckkrijgt de Visser-Neerlandiaprijs 2015. Aan de prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden.
Het ANV kent jaarlijks maximaal drie Visser-Neerlandiaprijzen toe waarvoor het publiek voordrachten kan doen in de categorieën cultuur, persoonlijke verdienste en maatschappij.
Anne Van Raemdonck ontvangt de persoonlijke prijs omdat zij sinds 1986 als docent neerlandistiek aan de universiteit van Barcelona en in Zuid-Europa de neerlandistiek heeft verdedigd. Door een veelvoud aan initiatieven heeft zij ervoor gezorgd dat het Nederlands zich kon handhaven tussen de grote talen. Al die jaren heeft Anne Van Raemdonck een culturele en talige ambassadeursfunctie uitgeoefend.
Ook het literair tijdschrift Das Magazin en de componist Wilfried Westerlinck hebben dit jaar een Visser-Neerlandiaprijs gekregen. De prijzen zullen in het voorjaar van 2016 worden uitgereikt.
Het Algemeen-Nederlands Verbond, dat het Visser-Neerlandiafonds beheert, wil de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen bevorderen. Grondlegger van het fonds is mr. H.L.A. Visser, die in de Tweede Wereldoorlog een groot deel van zijn vermogen aan het ANV naliet met de bedoeling deze gelden volgens zijn idealen te besteden. Hieruit zijn de Visser-Neerlandiaprijzen voortgekomen, die het ANV sinds 1955 toekent.