Syriërs die Nederlands willen leren

Door Marc van Oostendorp


Noem me naïef, een wegkijker, of een lid van de laffe elite, maar ik vind dat we mooie tijden beleven met al die mensen die hiernaartoe komen.

Natuurlijk, het is vreselijk voor de mensen die huis en haard hebben moeten verlaten en dan hier de kilte tegenkomen van het klimaat en van de mensen. Maar het worden mooie tijden voor de Nederlandse samenleving en voor onze cultuur. Nieuw bloed! Al die interessante nieuwe mensen erbij, met een nieuwe kijk op de wereld, en op ons en op ons land! De onvoorspelbare nieuwe manieren waarop onze taal en cultuur kunnen groeien!

Iemand van Leidse Universitair Medisch Centrum organiseert sinds kort een wekelijkse lezingenreeks voor de hoger opgeleiden onder de vluchtelingen die in gebouwen van de universiteit worden opgevangen. Ik mocht er deze week een praatje geven (een heel algemeen praatje, ‘over menselijke taal’), en ik was onder de indruk van de intelligentie, de leergierigheid, de bereidheid om in discussie te gaan van de mensen die daar zaten. Die mannen en vrouwen uit allerlei landen deden het op geen enkele manier slechter dan de Nederlandse studenten.

Op zijn minst waren ze minder verveeld. Zij geloofden nog in iets waar ik ook hartstochtelijk – naïef, wegkijkerig, elitair – in geloof: kennis en begrip; discussie en hunkering naar geestelijke groei en ontwikkeling. Na afloop kwamen er een paar ingenieurs me ongeveer smeken om tips over hoe een bepaald probleem aan te pakken waar ze nooit eerder voor hadden gestaan – het leren van een vreemde taal, het Nederlands.

Natuurlijk zijn niet alle vluchtelingen tandartsen en historici, en is een universitair diploma niet vereist om gastvrijheid te genieten. Ook degenen zonder zo’n certificaat gaan vast onze taal en cultuur verrijken met nieuwe uitdrukkingen, nieuwe manieren van spreken en nieuwe verhalen. Het is egoïstisch van mij, maar voor mij kunnen er niet genoeg mensen zijn die Nederlands spreken, omdat dit nu eenmaal een taal is die ik ook spreek, en ik heb geen tijd van leven meer om nog goed Arabisch te leren.

We willen groeien en groeien betekent leren en studeren. Er is alle reden om somber te zijn over van alles en nog wat, maar zolang er Syriërs zijn die Nederlands willen leren, is er ook nog hoop.