Een laat-middeleeuwse fibula met opschrift. Maar wat staat er(op)?

Door Willem Kuiper

Ongeveer één jaar geleden verraste mediëvist Herman Mulder de lezers van Neder-L in ‘Tegeltjeswijsheid’ op een oude vloertegel met daarop de afbeelding van een nar, en rondom die nar een tekst die tot op heden niet ‘ontletterd’ kon worden. Nu heeft hij weer zo’n puzzle ingezonden: een cirkelvormige ‘fibula’ met daarop een tekst. Zie hier een viertal afbeeldingen van deze gesp / speld, die mogelijk nog 16e-eeuws is:

Wie kan hem en ons vertellen om wat voor een gesp / speld het hier gaat? En wat staat erop geschreven?

Weia Reinboud reageerde als eerste met een fraai staaltje Photoshop:

Dit brengt de oplossing substantieel dichterbij. Ik [W.K.] lees nu: MON CEVR A VOS A QVI […] Oftewel: Mijn hart voor u, voor wie […]

Dankzij Google vond ik een vergelijkbare spreuk op een “boucle de ceinture de femme du XVe siècle”: MON CEVR A VOS A QVI IL DOY. Maar die laatste twee woorden herken ik niet op ‘onze’ fibula. Wel denk ik dat er sprake kan zijn van rijm: “vos” / “…os”.

Zie hier een nieuw staaltje Photoshop van Weia Reinboud:

Soms moet je weten wat er staat om te kunnen zien wat er staat: Mon ceur a vos a qui il doy, vrij vertaald (onder voorbehoud): Mijn hart voor u, aan wie het toebehoort.