Arabesken nummer 46 verschenen

Half december is nummer 46 van Arabesken verschenen. De titel van dit nummer is ‘Eline en Léonie, tussen droom en daad’.

Regisseur Ivo van Hove en dramaturg Peter van Kraaij vertellen in dit nummer over hun bewerking van De stille kracht voor Toneelgroep Amsterdam. Liesje Schreuders schreef een recensie over dit stuk. Rémon van Gemeren interviewde regisseur Ger Thijs en actrice Hanne Arendzen over hun ideeën over het bewerken van Eline Vere. Looi van Kessel ging naar het stuk en schreef een recensie. Jan Oosterholt onderzocht ondertussen juist een eerdere bewerking van Eline Vere, namelijk de film uit 1991.

Verder legt Yra van Dijk naar aanleiding van haar oratie uit hoe je Eline Vere zou kunnen lezen als een nieuwe media roman.
En Irina Michajlova, in het vorige nummer aan het woord als vertaler van De stille kracht naar het Russisch, schreef een artikel over de Russische vertalingen van Couperus. Daan Sleiffer ging in Indonesië op zoek naar het huis waar Couperus De stille kracht schreef.

Daarnaast zijn er de vaste rubrieken, waaronder Couperus & de contemporaine kritiek, waarin Rémon van Gemeren zich buigt over de receptie van de feuilletons die zijn gebundeld in Van en over alles en iedereen.

Ina Schermer sluit het Bordewijk-jaar af met een artikel over wat F. Bordewijk nu eigenlijk van het werk van Couperus vond.
Donateurs van het Genootschap ontvangen Arabesken gratis. Het donateurschap kost slechts 25 euro per jaar. Als u geen donateur bent, dan kunt u Arabesken – ook oude nummers indien voorradig – bestellen voor € 9,80 euro (exclusief verzendkosten) via het bestelformulier op www.louiscouperus.nl.