Afrikaanse woord van die jaar 2015

Door Jana Luther

Ná 21 jaar van demokrasie word die Reënboognasie se vrygeborenes vanjaar mondig. In 1994 het ouers gedroom van ’n rooskleurige toekoms vir hierdie kinders, maar vandag lyk die prentjie dalk anders. Wat ons opgeval het, is dat baie van vanjaar se kandidate vir LitNet se Afrikaanse woord van die jaar van die een of ander misnoeë getuig. Gelukkig is daar darem ook heelparty inskrywings wat vir ’n ligter luim sorg. Om ’n kortlys saam te stel, was nie maklik nie.

Bo-aan die HAT se alfabetiese lys staan ’n eponiem: die naam van die eens potjierol- maar later skraal begrafnisondernemer na wie die hoëvet-laekoolhidraat-dieet genoem is waaroor verslankers en voedingskundiges in Suid-Afrika nog lank nie uitgepraat is nie.

’n Woord uniek aan Suid-Afrika wat die HAT se snare geroer het, is rieldans – ’n ou Khoi-San-tradisie wat ál sterker herleef. In Julie het die Nuwe Graskoue Trappers én hulle orkes, van Wuppertal, by die Wêreldkampioenskap vir Uitvoerende Kunste deelnemers van altesame 60 lande nie naby hulle stof laat kom nie. Uit Los Angeles, waar die kampioenskap plaasgevind het, het hulle hande vol medaljes, waaronder vier goues, huis toe gebring. Soos hulle afrigter, Floris Smith, sê: “Almal weet nou van rieldans!”

Die Afrikaanse rymkletskultuur in die Noord-, Suid-, Oos- en Wes-Kaap het vanjaar ook ons aandag getrek. Ook enkele nuutskeppings. En, soos elke jaar, woorde in verband met tegnologiese ontwikkeling wat haas elke aspek van ons lewe beïnvloed.

Hier is die Handwoordeboek van die Afrikaanse Taal se kortlys vir woord van die jaar:

  • Banting, ook met kleinletter, banting, asook die werkwoord, bant
  • hommeltuig
  • kuberwolk
  • leierskapsvakuum
  • rieldans
  • rymklets
  • spelifikasie
  • vrygeborene
  • webinaar, of webseminaar, en
  • windplaas

Kyk hier na die inskrywings en ander kortlyste vir LitNet se Afrikaanse woord van die jaar 2015.