Vrijdag 13 en zaterdag 14 november 2015: The Offense of Poetry – Eerste Hans Groenewegen-lezing

In de geest van de onvolprezen poëziecriticus Hans Groenewegen (1956-2013) slaan de  Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (Amsterdam), de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (Gent), Perdu (Amsterdam) en Poëziecentrum (Gent) de handen in elkaar met een tweejaarlijkse Hans Groenewegenlezing. Voor deze eerste editie is Anneke Brassinga uitgenodigd om een essay te schrijven en een lezing te geven in de KANTL. De dag nadien gaan in Poëziecentrum Marjoleine De Vos (NL), Piet Gerbrandy (NL) en Yves T’Sjoen (BE) in debat met elkaar en het publiek. Marc Kregting verzorgt de moderatie. Foto © Martijn Stronks


Naast zijn maatschappelijk engagement was Groenwegen als literair criticus onvermoeibaar, een allrounder in genres en poëtica’s en periodes. Zijn programma is op vele plaatsen op te delven, ook in zijn laatste, onvoltooid gebleven essays die postuum zijn gebundeld in De lezer. Groenewegen zag een weinig spectaculair technisch detail bij voorkeur niet over het hoofd. En hij deed liever verslag dan dat hij oordeelde. Citeren vond hij al een reductie. Voorkeuren had hij zeker, maar hij vond het niet bijster interessant ze nog uit te spelen. Polemisch was hij slechts tegenover de luiheid van lezers die, met rituele onredelijkheid, niet direct toegankelijke gedichten belachelijk maakten. Zijn bijna ambachtelijke manier van lezen gaf Groenewegen de naam van een integer en deskundig criticus. Inmiddels wekt zijn aanpak, inclusief tastende stijl, ook de indruk uit te sterven.

De tweejaarlijkse Hans Groenewegenlezing wil traag lezen en denken, met opschorting van een oordeel, levend houden. Uitgaand van de essays zal een gereputeerde auteur trachten de mogelijk- en onmogelijkheden na te gaan van Groenewegens idealen, die van samenleving en literatuur liepen en weer terug. Daags erna gaan dichters en denkers hierover dan in debat.

Met de steun van de Taalunie.

Praktisch
Datum: Vrijdag 13 november 2015: lezing om 20 uur (KANTL), zaterdag 14 november 2015: debat van 14 tot 17 uur (Poëziecentrum)
Locatie: Lezing: KANTL, Koningstraat 18, 9000 Gent. Debat: Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent
Toegang: Gratis
Info en reserveren: tel. 09 225 22 25 of events [at] poeziecentrum [dot] be
In Amsterdam gaan de lezing en het debat een week eerder door, op 5 & 6 november.