Tentoonstelling Nederlandse schrijfsters 19e eeuw

Het Huygens ING organiseert dit najaar in samenwerking met het Letterkundig Museum, de Koninklijke Bibliotheek en het Damesleesmuseum de tentoonstelling “Omdat ik iets te zeggen had”, over Nederlandse schrijfsters uit de negentiende eeuw.

Wie schrijft die blijft, wordt vaak gezegd. Maar hoe staat het met de vele honderden schrijvende vrouwen uit de Nederlandse achttiende en negentiende eeuw? Tine van Berken, Christine Doorman, Johanna van Woude…. : ze waren beroemd in hun tijd, maar hun namen lijken te zijn vergeten. Wat hebben deze schrijfsters ons vandaag de dag nog te zeggen?

De expositie vestigt de aandacht op een selectie uit de enorme groep vrouwen die in hun tijd actief meededen in het literaire bedrijf. Aan de hand van brieven, handschriften, afbeeldingen en voorwerpen uit het rijke archief van het Letterkundig Museum en de collecties van de Koninklijke Bibliotheek laat de tentoonstelling zien hoe interessant en vaak wars van conventies deze schrijfsters waren. En hoe verrassend hun werk nog altijd is.

De expositie is te bezoeken in Den Haag, in het Letterkundig Museum en de Koninklijke Bibliotheek, van 30 september tot en met 15 november. Daarna zal hij, in gewijzigde vorm, ook elders te zien zijn: om te beginnen in Amsterdam (Atria kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis) en in Haarlem (Noord-Hollands Archief). Er zal dan ook archiefmateriaal worden getoond uit het bezit van Atria, en in Haarlem zal er extra nadruk liggen op Haarlemse schrijfsters.

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling organiseert het Huygens ING diverse lees- en lezingmiddagen in het Letterkundig Museum, om enkele van de schrijfsters nader te leren kennen. Zo spreekt op woensdag 21 oktober Pieta van Beek tijdens een speciale lezing over schrijfster Anna Maria van Schurman (1607-1678) en haar 19e-eeuwse bewonderaarsters. Meer informatie over deze, en volgende middagen, vind je op de websites van het Letterkundig Museum en het Huygens ING.

“Omdat ik iets te zeggen had” wordt georganiseerd door het Huygens ING i.s.m. het Letterkundig Museum, de Koninklijke Bibliotheek en het Damesleesmuseum, in het kader van het Europese HERA project Travelling TexTs 1790-1914: Transnational Reception of Women’s Writing at the Fringes of Europe  (2013–2016).