Talkshow over literaire canon met Ellen Deckwitz

Op zondag  18 oktober presenteert Wintertuin, in samenwerking met de Vlaamse literatuurorganisatie deBuren, een speciale editie van de talkshow Autoloze Zondag over de wachtkamer van de literaire canon. In de talkshow staat de vraag centraal: ‘Welke hedendaagse werken verdienen het eeuwige lezen?’ In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel) gaan o.a. dichters en schrijvers Ellen Deckwitz, Elvis Peeters, Paul Mennes en Martijn den Ouden hierover in gesprek.

Afgelopen zomer werd de dynamische canon van de Nederlandstalige literatuur gepresenteerd. Van Hendrik van Veldeke tot J.C. Bloem en van Anna Bijns tot Hella Haasse. Maar wie zitten er eigenlijk in de wachtkamer van die canon? Welke literaire werken van nu leest men over honderd jaar nog?
 
Wintertuin en deBuren vragen zich dit hardop af tijdens een Vlaams-Nederlands programma in Nijmegen. In een informele, intieme setting gaan presentatoren Jaap Robben en Hanneke Hendrix met hun gasten de diepte in. Claustrofonie zorgt voor de strepen muziek. Aanstormend jong talent Jelko Arts maakt op het eind van het programma poëtisch de balans op.

  • Ellen Deckwitz publiceerde drie veelgeprezen poëziebundels. Met haar debuut won ze de C. Buddinghprijs. Ook won ze het NK Poetry Slam. Voor NRC Next schrijft ze iedere donderdag een aflevering in de serie Eerste Hulp bij het lezen van gedichten.
  • Elvis Peeters is een Vlaamse schrijver, zanger en dichter. Hij schreef verschillende verhalenbundels, theaterteksten en romans. Hij brak in Nederland door met de romanWij. Diens opvolger Dinsdag werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. Onlangs verscheen zijn nieuwe roman Jacht.
  • Paul Mennes is een succesvolle Vlaamse schrijver die in 1994 de Vlaamse Debuutprijs won. Mennes’ romans zijn satires op de consumptiecultuur. Vaak wordt zijn werk geassocieerd met het werk van de brat-pack-schrijvers Brett Easton Ellis en Douglas Coupland.
  • Martijn den Ouden is dichter en beeldend kunstenaar. In 2009 studeerde Den Ouden af aan de Gerrit Rietveld Academie. In 2010 verscheen zijn debuut Melktanden, volgens de Stichting Poëzieclub “Het boeiendste debuut van het jaar”. In 2013 volgde zijn tweede bundel De beloofde dinsdag.

Organisatie van Autoloze Zondag – De wachtkamer van de canon: KANTL, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Radio 1, Knack, Wintertuin en deBuren.

AUTOLOZE ZONDAG 

Datum: zondag 18 oktober 2015
Locatie: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel), Mariënburg 26, Nijmegen
Zaal open: 14.30u aanvang: 15.00u
Entree: € 6,- /€ 3,- (CJP-/ studentenpas), kaartverkoop aan de deur