Fons – Nieuw tijdschrift didactiek Nederlands (lancering: 15/11)


Wie of wat is Fons?
Fons is een tijdschrift voor didactiek Nederlands, dat zich voornamelijk richt op leerkrachten uit het Vlaamse basis- en secundair onderwijs. Uiteraard is het tijdschrift ook bestemd voor alle andere geïnteresseerden: lerarenopleiders, studenten uit de lerarenopleiding, lectoren en docenten Nederlands uit het hoger onderwijs, en het brede publiek. Fons is er voor iedereen die op zoek is naar activerende werkvormen, frisse lesideeën en actuele lestips, maar ook voor wie op de hoogte wil blijven van de laatste trends in het onderzoek naar taal en onderwijs.


Wie zit er achter Fons?
Fons heeft twee hoofdredacteurs: Steven Delarue en Heleen Rijckaert. Zij staan in voor de inhoud van het tijdschrift. Steven Delarue is assistent Nederlandse Taalkunde aan de Universiteit Gent. Heleen Rijckaert is leraar Nederlands, en doceert daarnaast ook vakdidactiek in de lerarenopleiding van een cvo (centrum voor volwassenenonderwijs) in Gent. Het tijdschrift wordt logistiek ondersteund door uitgeverij Die Keure, die instaat voor de lay-out, het drukwerk en de verzending van het tijdschrift.
Waarom ‘Fons?
Dat we voor de naam van het tijdschrift bij Fons zijn uitgekomen, is geen toeval. Het is een typische “ouderwetse” voornaam die recent weer aan een opleving is begonnen, en dat is ook precies wat we met ons tijdschrift voor ogen hebben: eigentijds en vernieuwend, maar met respect voor de rijke traditie van het onderwijs Nederlands. Dat fons in het Latijn “bron” betekent, is evenmin toevallig: we hopen dat dit tijdschrift een bron van inspiratie mag zijn voor leraren Nederlands, en dat je zelf ook zin krijgt om je eigen ideeën met andere leerkrachten te delen. Daarvoor is Fons er!
Twee keer per jaar, gratis, digitaal én op papier
Dankzij de steun van uitgeverij Die Keure zal Fons twee keer per schooljaar verschijnen, in november en in maart. Op papier, jazeker, en dat is een doelbewuste keuze: we hopen dat Fons een tijdschrift wordt om te bewaren. Concrete lestips en originele werkvormen blijven immers actueel, en verliezen hun kracht niet na twee maanden. Misschien krijgt Fons dus wel een mooie plaats in de lerarenkamer of het vaklokaal Nederlands? Wie toch zweert bij digitale media, vindt op deze website ook de digitale versie van alle Fons-nummers terug.
Zin om zelf wat te schrijven?
We zijn steeds op zoek naar gemotiveerde leerkrachten, studenten en opleiders die een leuke lestip of een boeiende werkvorm met ons willen delen. Of misschien heb je net een (praktijk)onderzoek afgerond, en wil je de resultaten graag met een breder publiek delen? Ook als je een idee hebt, maar niet meteen goed weet of en hoe je het kan uitschrijven, mag je zeker contact met ons opnemen: alle ideeën zijn welkom! Wie wel al meteen de handen uit de mouwen wil steken, vindt hier alle informatie voor auteurs.

Wie meer wilt weten over Fons, kan terecht op deze pagina.
Vanaf 15/11 is Fons beschikbaar in elke Vlaamse lerarenkamer.