Bredero’s onbekende: de tragikomedie Stommen Ridder weer op de planken

Amsterdam, 21-10-2015 


Bredero is tegenwoordig vooral bekend als de koning van de kluchten, maar schreef ook tragedies waarmee hij in de Gouden Eeuw vaak meer lof en waardering oogstte dan met het kluchtenrepertoire. Stommen Ridder verscheen kort na de dood van Bredero in 1618 en bleef gedurende de 17e-eeuw één van zijn meest gespeelde stukken. Op 23 januari 2016 neemt Theater Kwast het stuk in de serie Mond op Mond eenmalig op het repertoire. 

De ridderlijke held Palmerijn besluit na ongeluk in de liefde en de jacht het spreken te laten en steelt zo onbedoeld de harten van Aartse Diana en Aardighe, de dochter en nicht van Sultan Maulicus van Babylonië. De nobele Palmerijn moet zich vervolgens verweren tegen afgunst en aantijgingen van de edelen van de Sultan. En passant overleeft Palmerijn een leeuwenkuil en bevrijdt hij de Chinese Koningszoon Bradamant van een brandende kroon. Een perfecte mengeling tussen tragedie en komedie met epische vechtscenes en 17-eeuws theaterspektakel van de hand van de meester van het genre: Gerbrand Adriaansz. Bredero (1585-1618).

MOND OP MOND
In de serie Mond op Mond blaast Theater Kwast 17e-eeuwse theaterteksten eenmalig nieuw leven in. In één dag repeteren acteurs en musici een stuk en spelen het vervolgens dezelfde avond met tekst in de hand voor publiek. Alle groten en mindere goden uit de Gouden eeuw komen aan bod. Een unieke reeks.

MOM: Stommen Ridder
WANNEER: Zaterdag 23 januari 2016, 20.15 uur
WAAR: Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam
ENTREE: EUR 12,50- 
RESERVEREN VIA: www.theaterkwast.nl
Complete speellijst en meer informatie: www.theaterkwast.nl

Over Maartje Lindhout

Maartje Lindhout studeerde Taalwetenschap en Nederlands aan de Universiteit Leiden en is nu docent Nederlands op het Da Vinci College in Leiden. Bij Neerlandistiek is ze webbeheerder en schrijft ze af een toe een column.
Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags , , . Bookmark de permalink.