Tentoonstelling ‘Aan tafel! Een boekje open over eetcultuur’

Allerhande boeken en tijdschriften over eten en koken in Museum Meermanno

10 oktober 2015 t/m 31 januari  2016De Koninklijke Bibliotheek (KB) en Museum Meermanno doen van 10 oktober 2015 t/m 31 januari 2016 een boekje open over eetcultuur in Nederland. In de tentoonstelling ‘Aan Tafel!’ staan receptenboeken voor allerhande huis-middeltjes, achttiende-eeuwse handgeschreven kookschriften en standaardwerken van de huishoudschool tot vooroorlogse reclame-uitgaven, populaire kooktijdschriften en glossy koffietafelboeken centraal. Culinaire kaskrakers zoals De volmaakte Hollandsche keuken-meid (1746) en The naked chef van Jamie Oliver (2000) zullen te zien zijn net als Bakken en braden met Barbie uit 1966 en het legendarische kookboek Koken ‘con amore’ van Sophia Loren. Ook het Oorlogs-kookboek van A. Geurts en Het nieuwe Haagse kookboek van F.M. Stoll en W.H. de Groot zijn te bewonderen.

Koken is hot – Zes smakelijke zalen

We koken al sinds mensenheugenis. Was eten lange tijd vooral een basisbehoefte, tegenwoordig is het een way of life. Er verschijnen meer kookboeken dan ooit tevoren, nieuwe kookblogs schieten als paddenstoelen uit de grond en kookprogramma’s zijn immens populair. In elk van de zes grote zalen in het monumentale pand van Museum Meermanno wordt een thema uitgewerkt aan de hand van smakelijke boeken en bladen uit de goedgevulde collecties van de KB en Museum Meermanno.De thema’s zijn: ‘Het koken van toen’, ‘Koken met beleid’, ‘Grenzeloos koken’, ‘Koken met sterren’, ‘Feestelijk koken’ en ‘Koken met kinderen’.


Van alle tijden

Het thema ‘Het koken van toen’ laat zien dat kookboeken al sinds eeuwen bestaan. In ‘Koken met beleid’ wordt aandacht besteed aan de generaties vrouwen die hebben leren koken volgens de regels van de huishoudschool en uit kookboeken zoals Het Haagse Kookboek en ‘de Wannée’. Het thema ‘Grenzeloos koken’ toont de eeuwenlange invloeden van buitenlandse koks en de kookinvloeden van nieuwe Nederlanders en hoe deze onze eetcultuur vanaf de vorige eeuw verder hebben verrijkt.
‘Koken met sterren’ is sinds het succes van het boek van Cas Spijkers niet meer weg te denken. Vele beroemdheden schreven een kookboek, zoals presentatrice Mies Bouwman, actrice Gwyneth Paltrow en powerfoodie Rens Kroes. Hun boeken zijn te zien in de tentoonstelling.Tijdens de feestdagen pakken we vaak goed uit en kunnen we eindeloos inspiratie halen uit boeken zoals Servetten vouwen en Hoe hoort het eigenlijk. ‘Feestelijk koken’ neemt de bezoeker mee in de geschiedenis van het geven van diners en feestjes.

Jong geleerd

Tot slot wordt in ‘Koken met kinderen’ aandacht besteed aan kinderen in de keuken. Einde negentiende eeuw werden de eerste kookboeken voor kinderen uitgegeven. Voor die tijd was de keuken voor kinderen vaak verboden terrein terwijl ze er nu juist lekker mogen kliederen. Wil je alvast smullen van de KB-collectie over eten en drinken? Kijk dan op www.kb.nl/aantafel.

Workshops

Tijdens de tentoonstelling worden regelmatig workshops georganiseerd. Zo zijn er twee workshops speciaal voor kinderen: winegums maken en spruitjespapier scheppen. Er is ook een workshop voor volwassenen, die hun favoriete recept tekenen met illustrator Hélène Peters. Meer informatie en aanmeldingen www.meermanno.nl.

Multimedia-diner door NT jong

Op zaterdag 28 en zondag 29 november houdt NTJong in Museum Meermanno twee keer het bijzondere multimedia-diner ‘Aan tafel’. Voor meer informatie www.meermanno.nl.

Chefs en celebrities