Presentatie webeditie en boek Joannes Antonides van der Goes, Ystroom (1671)

Presentatie webeditie en boekJoannes Antonides van der Goes, Ystroom (1671) 

Vrijdag 25 september 2015 | aanvang 15.30 uur, presentatie 16.00 -17.00 uur Huygens ING –Tesselschadezaal

Amsterdams lof is vaker bezongen, maar zelden in een zo uitvoerig gedicht als de Ystroom  (1671) van Joannes Antonides van der Goes. Deze jonggestorven dichter oogstte, mede als Vondelnavolger, grote lof, maar kreeg om diezelfde reden ook felle kritiek, vooral van het Amsterdamse kunstgenootschap ‘Nil Volentibus Arduum’. Zijn gedicht bestaat uit vier boeken van elk ruim 1000 verzen.

Via de ogen van een tijdgenoot geeft het gedicht een beeld van de bloei van Amsterdam op het moment dat deze afneemt. In een grote allegorie verwerkt Antonides ook de politieke situatie: op de herdenking van de bruiloft van Peleus en Thetis – onder water! – krijgt het IJ een belangrijker plaats toegewezen dan de Theems, de Ebro en de Seine, wat tot hevige ruzie leidt. Ook varen we met hem mee naar de gewesten die Amsterdam haar rijkdom brachten.

Op 25 september wordt de webeditie van deze Ystroom gepresenteerd. Deze webeditie van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis biedt fascimile’s, transcripties, aantekeningen en een korte introductie. Tevens verschijnt bij Uitgeverij Verloren een boek met een vertaling in modern Nederlands met korte verklaringen en illustraties en een uitvoerige inleiding.

Sprekers deze middag zijn Lia van Gemert (hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde, UvA),  Agnes Sneller (emeritus hoogleraar Nederlands aan de Károli Gáspár Universiteit te Boedapest) en Jan Bloemendal (senior onderzoeker aan het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis en projectleider van deze uitgave en vertaling). Karina van Dalen-Oskam  (werkgroepleider van de afdeling Letterkunde aan het Huygens Instituut) zal de middag voorzitten.

U bent van harte uitgenodigd deze presentatie bij te wonen. Wel graag aanmelden voor de presentatie via congres@huygens.knaw.nl, uiterlijk 18 september. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Renske Siemens via renske.siemens@huygens.knaw.nl.

De webeditie is vanaf 25 september 17.00 uur toegankelijk op de website van het Huygens ING: http://deystroom.huygens.knaw.nl. Het boek is vanaf 25 september verkrijgbaar in boekwinkels en via http://www.verloren.nl/boeken/2086/237/5687/literaire-teksten/ystroom).