Huygens ING en Rijksmuseum organiseren congres Kunst en Wetenschap in de Gouden Eeuw (17 en 18 september)

Op 17 en 18 september buigen gerenommeerde wetenschappers zich in het Rijksmuseum en op het Trippenhuis over de vraag wat het verband was tussen de bloei van zowel de kunsten als de wetenschap in de zeventiende eeuw.

Tijdens een congres dat door Huygens ING en het Rijksmuseum gezamenlijk is georganiseerd, komen thema’s aan bod zoals het gebruik van de camera obscura, rariteitenkabinetten, afbeeldingen van onbekende diersoorten, het gebruik van levende dieren in kunstwerken, en het verband tussen de ontdekking van de bloedsomloop en de uitvinding van de kleurendruk.

Daarnaast kunnen bezoekers van het congres experimenten bijwonen, zoals een demonstratie van de camera obscura. Ook wordt de bekroonde film In Waking Hours van Katrien Vanagt over 17e-eeuwse ontledingen van het oog getoond.

Wetenschapshistorica Pamela Smith (New York) en kunsthistoricus Alexander Marr (Cambridge) verzorgen de keynote speeches en leiden het gevarieerde en multidisciplinaire programma in.

Belangstellenden kunnen zich tot en met 15 september inschrijven via de website van het Rijksmuseum (https://www.rijksmuseum.nl/nl/art-and-science). De voertaal van het congres is Engels.

Download het programma.

Pamela Smith verrichte baanbrekend onderzoek naar alchemie en de kennis van vroegmoderne kunstenaars (Body of the Artisan, 2004), en leidt nu een project waarin voorschriften uit een 16e-eeuws kunstenaarshandboek worden nagebootst.
Alexander Marr leidt een prestigieus Europees project naar genialiteit bij vroegmoderne kunstenaars en wetenschappers.