Een precaire situatie

In ons managershorrorverhaal De verleden tijd van lijken.

Door Marc van Oostendorp


Angstig keek de boomlange voormalige promovenda Sophie om zich heen. Ze had zojuist een app-je gekregen met de tekst ‘HELP’ van haar baas, van Wouter. En het rare was: er stond geen enkele emoji bij.

Wat was hier aan de hand? Hoe was het mogelijk dat Wouter ineens berichten schreef zonder emoji’s? Was er iets aan de hand met het besturingssysteem van zijn mobiele telefoon? Had hij misschien een verkeerde upload gepleegd?

Snel tikte ze in Google in de tekst “Whattsapp no emoji” in, maar ze kwam alleen berichten tegen uit 2013 – een eeuwigheid geleden, de tijd dat ze promoveerde.

Wat te doen?
Sophie besloot dat ook hier de regel gold dat nood wet breekt, en ze wilde al naar Wouters kamer snellen toen ze zag dat Femke inmiddels gereageerd had op Wouters bericht:

wat betekent dit, Wouter?
Femke gebruikte sinds dit kon altijd zwarte emoji’s. “Niet omdat dit politiek correct is,” had ze gezegd toen Sophie er een keer naar vroeg, “maar omdat ze beter zijn voor het milieu. De pixels hoeven immers minder light door te geven.”
Het duurde even voor Wouter antwoordde. Sophie kon zien dat hij aan het typen was, maar er kwam geen bericht. Zouden inmiddels behalve de emoji’s ook de gewone lettertekens zijn aangetast. Maar na een paar minuten verscheen eindelijk het bericht. Zonder enige emoji stond daar:
bevind me in een precaire situatie

Sophies adem stokte. 
Ze wist precies wat dit betekende. 
Altijd wanneer een in een manager veranderde collega afschuwelijke dingen ging doen, beriep hij zich op de precaire situatie waarin hij zich zogenaamd bevond. Nee, hij vond het zelf ook absoluut niet leuk, maar ja, de situatie waarin hij zich bevond maakte het nu eenmaal onmogelijk om iets anders te doen. Want anders zouden de hoger geplaatsten hem erop aankijken. Niet dat die hoger geplaatsten het nu zo leuk vonden, maar ook zij bevonden zich in een precaire situatie en moesten dus voorzichtig zijn. En afschuwelijke dingen doen.
Dat was de consequentie van het feit dat zoveel mensen in managers veranderd waren: dat zij zich allemaal in een precaire situatie bevonden en dat het daarom allemaal steeds erger werd.
En nu had Wouter er nog niet eens een emoji aan toegevoegd.