Lettergreep

Door Marc van Oostendorp

Op deze zondagochtend geef ik een minicollege op video over de Nederlandse lettergreep.

Over Marc van Oostendorp

Marc van Oostendorp is onderzoeker aan het Meertens Instituut (KNAW). hoogleraar aan de Radboud Universiteit en hoofdredacteur van Neerlandistiek. Hij heeft een website, een YouTube-kanaal en een Twitter-account.
Dit bericht is geplaatst in geen categorie met de tags , . Bookmark de permalink.

1 Response to Lettergreep

  1. Alex Boon schreef:

    Marc, dankjewel – een uitleg naar mijn hart Nl: niet op papier maar hardop).

    Je demonstreert ook nog eens doorlopend en duidelijk dat je lettergrepen/syllabes op verschillende manieren kunt benadrukken. Je kiest ervoor om sommige lettergrepen een sterke klemtoon op de klinker te geven. Dat doe je door de uitverkoren klinkers meer of minder volume te geven, je toon bij die klinkers meer of minder te laten stijgen of dalen en door deze klinkers langer te laten klinken (of juist: korter).

    Verzoeknummer van mijn kant:
    Graag je volgende zondagochtendcollege over de klemtoon, de verhouding (die bij ieder persoon verschilt) daarbij tussen volume, toon en tempo. En: kan een klemtoon ook op mmmmedeklinkerrrrs worden gelegd?

Reacties zijn gesloten.