De inhoud van Neerlandia juni 2015 | Nederlands-Vlaams tijdschrift

Naar aanleiding van alle acties die er zijn (geweest) om het Nederlands te redden, formuleerthoofdredacteur Peter Debrabandere in zijn voorwoord van het juninummer van Neerlandia een nieuwe opdracht: “We moeten opnieuw vernederlandsen”.  En ook journalist Guy Janssens wijdt zijn column aan de bezuinigingen op en van de Taalunie. Volgens hem is de discussie meer dan open met daarin de belangrijke vraag: “Wat is de rol van de overheid in het ondersteunen en verdedigen van een
taal?”
De boekhandelketens gingen ten onder terwijl de zelfstandige boekhandel overeind bleef. Hanneke Chin-A-Fo en Toef Jaeger (Het Boekenparadijs) onderzochten het geheim van het succes van boekhandels in Nederland en Vlaanderen.
De cultuurnota’s die in april in Nederland en Vlaanderen verschenen, werden onder de loep genomen door Rianne Freriks en Laurens De Vos. Het Nederlandse cultuurbeleid heeft een grote droom nodig en in Vlaanderen is kunst – wegens het gebrek aan weidse natuurparken – het glijmiddel om horden toeristen naar zijn steden te trekken.
De IJzeren Rijn raakt maar niet op de rails. Er is nu overeenstemming bereikt over financiering van een studie over de mogelijke tracés. De geschiedenis van dit verdrag in een notendop door Freya Baetens.
Het Tweede Kamerlid Marit Maij geeft in haar vrije tijd Nederlandse les aan anderstaligen. Zij is een van de 250 vrijwilligers van de Haagse organisatie Taal aan Zee. Naar schatting zijn in Nederland 1,2 à 1,3 miljoen mensen van 16 jaar en ouder laaggeletterd.
In september a.s. komt er in Nederland een einde aan de tweejarige viering van het tweehonderdjarige bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Het is vooral een feest van de huidige natiestaat, maar ook de koloniën behoorden tot het koninkrijk. Caroline Drieënhuizen beschrijft hoe Willem I probeerde zijn nieuwe koninkrijk te smeden tot een gevoelde eenheidsstaat.
Vlaanderen begint dit jaar te herdenken dat Willem I 200 jaar geleden de koning van de Verenigde Nederlanden werd. Rick de Leeuw opende de viering Gent kleurt oranje. In zijn column is het verkeerslicht een goed instrument om een vergelijking te maken tussen de Nederlander en de Vlaming. Rood en groen passen bij de Nederlander, oranje hoort bij de Vlaming.
Andere artikelen gaan over de geboortejaren van de kunstkritiek, de verhouding tussen katholieken en Oranje, wijnspreekwoorden in de vroegmoderne tijd, constructiegrammatica en onregelmatige werkwoorden.
En verder Recensies, Signalementen en een Kroniek met kort nieuws.