Als ik jou was, zal ik alles bewaren

Door Marc van Oostendorp


Hoe staat het ondertussen met was zal? Vijf jaar geleden openden we het Meldpunt Taal – dat staat nog steeds open voor al uw meldingen – en al snel haalde ik daar de eerste observatie uit.  Een lerares meldde dat haar leerlingen dingen schreven zoals ‘als ik jullie was, zal ik het doen’.

Daar had ik toen nog nooit van gehoord. Ik kon ook wel een paar vindplaatsen googlen. Inmiddels, vijf jaar later, is het aantal vindplaatsen sterk gegroeid. Alleen al door te zoeken op “jou was zal” haal je enorme stapels materiaal naar boven, waaronder trouwens ook zaken die ouder zijn dan ik vijf jaar geleden vond:

je lichaam is op dit moment in aanbouw, als ik jou was zal ik niet op deze manier een dieet in elkaar flansen… [MijnDieet, 29.1.2008]
persoonlijk vind ik het erg standaart foto’s.. alleen dat plantje spreekt mij een beetje aan, als ik jou was zal ik andere dingen op de foto zetten.. [Bokt, 14.11.2005]

Ook Twitter is een goede bron. Het laat zien dat het niet iedere dag voorkomt, maar toch wel regelmatig. Dit zijn de laatste drie:

Het verschijnsel lijkt dus langzaam maar zeker toe te nemen, al weet je het nooit helemaal zeker – dat ik nu oudere vindplaatsen heb, laat zien dat je ook nog steeds beter kunt zoeken.

Verontrustend voor de historische digitale taalwetenschap is dat van de drie voorbeelden die ik in 2010 noemde, er nog maar één terug te vinden is. Alles verdwijnt op internet, al die borrelende taal verdampt. Moet daar niet iets aan gebeuren?