Te verschijnen: De Parelduiker 2015/2


Op 20 mei 2015 verschijnt het nieuwe nummer van De Parelduiker, tijdschrift over schrijvers, literatuur en hun geschiedenis. In deze aflevering onder meer een artikel over Albert Vigoleis Thelen:
De ontreddering na de dood van zijn vrienden Marsman, Ter Braak en Du Perron, allen binnen vijf weken in het voorjaar van 1940, is groot bij de naar Portugal gevluchte Duitse vertaler en schrijver Albert Vigoleis Thelen (1903-1989). Zijn brief over de laatste contacten met Marsman en diens vrouw Rien is een dramatisch hoogtepunt in de correspondentie met zijn Nederlandse schrijversvrienden, onder wie behalve genoemden ook Jan Greshoff en Victor van Vriesland. In dit nummer veel aandacht voor de auteur van de door Thomas Mann en Maarten ’t Hart mateloos bewonderde roman Het eiland van het tweede gezicht. Thelens tweede grote schelmenroman Der schwarze Herr Bahßetup moet maar gauw in het Nederlands vertaald worden, ook al omdat die in Amsterdam en Den Haag speelt. Hans Ester en Thelen-bezorger Jürgen Pütz belichten het werk van deze in kleine kring zeer bewonderde schrijver.
Verder in dit nummer:
Schrijvers uit het land van koolzaad en aardgas. Groningse schrijvers, deel 2 (Herman Sandman)
‘De nachtegalen’ van J.C. Bloem. Een geval van verwantschap en schatplicht (Dirk Kroon)
Berliner Beobachter: Nico Rost en Egon Erwin Kirsch (Hans Olink)
Schoon & Haaks: Karel van het Reve en Nabokov; Boudewijn van Houten; Lviv, stad van paradoxen; A.F.Th. van der Heijden(Jan Paul Hinrichs)
De Laatste Pagina: Ad den Besten, 1923-2015 (Paul Arnoldussen)
De Parelduiker2015, nr. 2. 72 pagina’s. ISBN: 978 90 5937 418 8. Prijs: € 12,50. Uitgegeven door Uitgeverij Bas Lubberhuizen. www.parelduiker.nl