Nederland(s) in Indonesië

Afdeling Taalwetenschap, Radboud Universiteit
Van de bijdragen over de schade die de internationale Neerlandistiek dreigt te gaan lopen, heb ik die van Kees Snoek en Eliza Gustinelly met meer dan gemiddelde aandacht gelezen. Net als Kees Snoek was ik bij het Internationaal Congres 45 jaar studie Nederlands aan de Universitas Indonesia (14-17 april), uitstekend georganiseerd door Eliza Gustinelly, Kees Groeneboer en hun team. Het was een bijzondere belevenis om vier dagen lang met Indonesische studenten en docenten te kunnen praten over taal en cultuur in Nederland, België en Indonesië. 

Ook zang onbrak niet. Onder leiding van Lennaert Maes hadden studenten liedjes van de Beatles, Whitney Houston, Michael Jackson in het Nederlands vertaald en die werden vervolgens in een wervelende show ten gehore gebracht. Ik heb erg genoten van deze ‘ta(a)lentenshow’ en van de vele andere activiteiten, zoals de gezamenlijke excursie naar de hortus botanicus in Bogor. Tijdens een wandeling door de tuin kon ik met een student die na de zomer in Nijmegen komt studeren alvast de studieplannen doornemen. In het Nederlands!

Terug in Nederland ben ik via email in contact gebleven met een aantal Indonesische collega’s en studenten. Na de fantastische week was het wel erg zuur om in een van de mails het volgende te moeten lezen:

Ik verwacht niks meer van de NTU. De zaak is afgesloten. Ik zie minder toekomst met Nederlands in Indonesië. Ik ga in de toekomst mijn onderzoek richten naar het Indonesisch voor buitenlanders. Zo kan ik subsidie vragen aan de Indonesische overheid. Dat is jammer want ik ben gepromoveerd in de Nederlandse taal maar het leven moet doorgaan.
Kan de Nederlandse Taalunie s.v.p. snel besluiten om de bezuinigingen op het Nederlands in het buitenland in te trekken voordat er verdere schade ontstaat?