11 juni: prof. dr. Thomas Vaessens over Tirza van Arnon Grunberg

11j juni 2015 17.00 – 19.00

Evenement
In 2006 kwam het boek Tirza van Arnon Grunberg uit. Het is de keuze van prof. dr. Thomas Vaessens voor de Academische BoekenClub in juni.

Bij de Academische BoekenClub (ABC) van de Illustere School en de Amsterdamse Academische Club staat, net als bij de keukentafelboekenclubs, één boek centraal: het favoriete boek van een geesteswetenschapper is het uitgangspunt. De avond wordt geleid door Niña Weijers, alumnus van de UvA en auteur. Samen met een geesteswetenschapper die zich professioneel met literatuur bezighoudt, leidt zij een gepassioneerde avond over een boek. Vooraf ontvangt u een aantal vragen en aandachtspunten over het boek, om tijdens het lezen in de gaten te houden. Tijdens de bijeenkomsten zal de ‘eigenaar’ van het boek een betoog houden, wordt (in groepjes) over het boek gesproken en gediscussieerd en komen vragen van deelnemers aan bod.

Tirza

Tirza van Arnon Grunberg werd uitgegeven in september 2006, ontving al vele prijzen en kent vele herdrukken. De jury van de Libris Literatuurprijs schreef in 2007 het volgende: ‘De overtuiging dat beschaving niet meer is dan een flinterdun vernis, loopt als een rode draad door het werk van Arnon Grunberg. In Tirza is het niet anders. In deze roman schetst Grunberg een vlijmscherp demasqué van een angstvallige burgerman wiens leven achter een façade van succes langzaam maar zeker voor onze ogen uit elkaar valt.’

Vragen om tijdens het lezen in de gaten te houden:

  • Wat zijn de voornaamste problemen van Hofmeester?
  • Welke maatschappelijke tendensen of veranderingen worden in het personage van Hofmeester en zijn lotgevallen verbeeld?

Data, tijden, locatie en prijs

  • Datum: donderdag 11 juni
  • Tijd: 17:30 – 19:00 uur (inloop vanaf 17:00 uur)
  • Locatie: Amsterdamse Academische Club, Oudezijds Achterburgwal 235
  • Prijs: kosteloos, aanmelden verplicht

Aansluitend kan gebruik gemaakt worden van de clubschotel à € 15 (leden AAC ontvangen 15% korting).

Spreker

Prof. dr. T.L. (Thomas) Vaessens is hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde en facultair onderzoeksdirecteur bij de Faculteit der Geesteswetenschappen. Hij publiceerde over het modernisme, het postmodernisme, de recente Nederlandstalige poëzie en de (laatpostmoderne) roman in Nederland. Zijn boek De revanche van de roman. Literatuur, autoriteit en engagement kwam uit in 2009 uit. In 2013 verscheen van zijn hand Geschiedenis van de moderne Nederlandse literatuur.

Over Niña Weijers

Niña Weijers studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. Ze schreef korte verhalen en essays voor diverse tijdschriften en in 2010 won zij de schrijfwedstrijd Write Now! Van 2009-2014 werkte ze als programmamaker bij Academisch-cultureel centrum SPUI25 te Amsterdam. Ze is redacteur bij De Gids, schrijft voor De Groene Amsterdammer en maakt samen met Simone van Saarloos de talkshow Weijers & Van Saarloos. In 2014 debuteerde zij met de roman De consequenties, waarmee ze de Anton Wachterprijs (een tweejaarlijkse prijs voor een literair prozadebuut) won. Zie ook www.ninaweijers.nl