Te verschijnen: Ter Apel zien en dan sterven – Over de Groninger jaren van Kees Stip


Op 9 maart 2015 verschijnt bij Uitgeverij Vliedorp Ter Apel zien en dan sterven, een boekje van Hans ter Heijden over de jaren dat dichter Kees Stip in het Groningse Westerwolde woonde.

Inhoud

Ter Apel zien en dan sterven is een ‘wandelverhaal’ over de Groninger jaren van Stip. Van 1978 tot zijn dood in 2001 woonde en werkte hij in een boerderij aan de Veenweg in Laudermarke bij Sellingen. Als Trijntje Fop werd hij beroemd met zijn dierenversjes; in Groningen legde Stip zich vooral toe op het schrijven van sonnetten. Ook schreef hij kritische verzen en aforismen, onder meer over religie, natuur en milieu.

In het boekje loopt Ter Heijden van Harpelsluis via Kopstukken, de Beetserwijk, de Sellinger bossen, de Zuid-Esweg en het Ruiten Aa Kanaal naar Laudermarke. Al wandelend vertelt hij over leven en werk van Stip in Westerwolde. Voor deze uitgave sprak hij met mensen die Kees Stip – en zijn vrouw Katja – gekend hebben, zoals Susan en Jos Gengler, die hun jeugd op een boerderij in Laudermarke doorbrachten. Maar ook met Hans Wachters en de inmiddels overleden Dirk Wolf uit Ter Apel, dichter Willem Jan van Wijk en pianiste Rebecca van Wijk-Remeijer (die samen met Stip musiceerde) uit Blijham, Stips stiefdochter Doron Fischer en beschermelinge dichteres Patty Scholten. Ook staat hij stil bij het Theater van de Natuur in Sellingen, waar het gedicht ‘Waterlandschap’ van Kees Stip is te lezen.

Kees Stipwandelingen

Er zijn door de auteur ook twee Kees Stipwandelingen uitgezet. Een lange, die hij ook in het boekje maakt, en een kortere. Beide leiden onder andere langs het huis van Stip in Laudermarke, het Theater van de Natuur en het huis in Sellingen waar vroeger het artsenechtpaar Braam woonde. Stip werd hier in 1995 geridderd. Hij dichtte daarover: Op deze mooie dag in mei / draaf ik als ridder door de wei, / en laat waar ik ga of sta / een spoor van riddersporen na.

Hans ter Heijden, Ter Apel zien en dan sterven. Houwerzijl: Uitgeverij Vliedorp, 2015. 54 pagina’s. ISBN: 978-94-6048-033-1 Prijs: € 10,- | Te bestellen bij de uitgeveren vanaf 9 maart ook bij de boekhandel.