Opvoering Herstelde Hongers-dwang – Rancuneus theater over het beleg van Haarlem


Op zaterdag 7 maart 2015 speelt Theater Kwast Herstelde Hongers-dwang Of Haarlems lange en strenge Belegering, en het overgaan der zelver Stad, door het scherpe Zwaard der ellenden, van Steven vander Lust. Een stuk uit 1660 over de beruchte maandenlange belegering van Haarlem in 1572/73, waarin de beroemde Kenau Simonsdochter Hasselaar haar toneeldebuut maakte.
Inhoud
Het is 3 december 1573. Don Frederik, de zoon van de gevreesde Hertog van Alva, strijkt met zijn troepen neer voor de muren van Haarlem met het verzoek of de bevolking zich over wil geven. De Haarlemmers weigeren. Een ontluisterende belegering van 7 maanden volgt. Aanvankelijk lukt het om de stad over het bevroren Haarlemmermeer te bevoorraden, maar als de dooi inzet wordt de situatie nijpender. De Watergeuzen proberen de stad te bevrijden, maar de Spanjaarden lijken te sterk…. 
Vander Lust schreef het stuk naar eigen zeggen, omdat hij steeds vaker om zich heen hoorde zeggen dat den Spangiaert en is oock soo quaet niet als men van hem wel seght, en dat kon natuurlijk niet.

Mond op Mond
Het stuk wordt opgevoerd in de serie Mond op Mond, waarin Theater Kwast 17e-eeuwse theaterteksten eenmalig nieuw leven inblaast. In één dag repeteren acteurs en musici een stuk en spelen het vervolgens dezelfde avond met tekst in de hand voor publiek.
Praktische informatie
Wanneer: Zaterdag 7 maart 2015, 20.15 uur
Waar: Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam
Entree: €12,50-
Meer informatie en reserveren: http://www.theaterkwast.nl/