Lezing: Excellentie! De militaire brieven van gouveneur-generaal J.B. van Heutsz

Excellentie! De militaire brieven van gouveneur-generaal J.B. van Heutsz
Op vrijdagmiddag 27 februari 2015 geeft dr Vilan van de Loo een lezing over J.B. van Heutsz (1851-1924), topmilitair en landvoogd van Nederlands-Indië. Titel: “Excellentie! De militaire brieven van gouveneur-generaal J.B. van Heutsz”. Locatie: Universiteit Leiden, 15.45-1700 uur. Met medewerking van het Regiment Van Heutsz. Toegang gratis, iedereen welkom.
Geen militair uit de Nederlandse geschiedenis is zo bewonderd en verguisd als Van Heutsz. Hoe dat kan, legt dr Vilan van de Loo uit in een lezing over deze uitzonderlijke Nederlandse held. Veel aandacht is er voor de brieven die Van Heutsz schreef als gouverneur-generaal. Als brievenschrijver is Van Heutsz een ontdekking. Hij is scherp, terzake en vaak geestig. In zijn brieven toont hij zich als een man met wie niet te spotten viel, maar ook als iemand met een diepe loyaliteit voor de majesteit en een warme kameraadschap voor zijn manschappen. Fragmenten uit deze brieven worden gelezen door militaiten van het Regiment van Heutsz, dat in 2015 jubileert met het 65-jarig bestaan. Het Regiment zet de tradities voort van het Koninklijk Nederlands Indische Leger (KNIL).

AtjehDe naam van J.B. van Heutsz is onverbrekelijk verbonden met de Atjeh-oorlog (1873-1914). Hij gold als de pacificator van Atjeh en van geheel Indië. Als bestuurder verenigde hij op geheel eigen wijze militaire belangen met economische en bestuurlijke (politieke) belangen. Uit de kolonie smeedde hij het begin van de eenheidsstaat Indonesië. 

Dankzij Indië groeide hij uit tot een Nederlandse beroemdheid, overladen met onderscheidingen als de Militaire Willems-Orde. Weer terug in Nederland liet hij als veteraan van zich horen over de militaire verdediging van de kolonie. Gehoord werd hij minder. In 1924 stierf Van Heutsz in Montreux (Zwitserland) als een verbitterd man. Pas drie jaar na zijn dood bewees men hem de eer van een staatsbegrafenis. Tot op de dag van vandaag heeft de naam Van Heutsz een klank die ertoe dóet.

Middagprogramma
De lezing maakt deel uit van een middag georganiseerd door de Werkgroep Indische Letteren. Het programma daarvan is als volgt:
14.00 opening
– Wietske van der Wielen: ‘Verdwaald op de Indische Oceaan. Brieven uit Kaap de Goede Hoop en Malakka (1789-1800) van Johann Anton Neubronner, de grootvader van Herman Neubronner van der Tuuk’.
– Dick Rozing: ‘Nederlands-Indië door de ogen van het verleden’
15.15- 15.45 pauze
– 15.45-17.00 Vilan van de Loo: ‘Excellentie! Gouverneur-Generaal J.B. van Heutsz (1851-1924) en het fenomeen van de militaire brieven’.
1700 Einde middag
Inloop in de pauze is mogelijk.