Willem van Oranje sterft weer op het toneel


Op zaterdag 13 december 2014 speelt theater Kwast het Truer-spel van de Moordt begaen aen Wilhelm van Oraengien van Gijsbrecht van Hogendorp. Het stuk wordt opgevoerd in het kader van de serie Mond op Mond, waarin Stichting Kwast 17e-eeuwse theaterteksten eenmalig nieuw leven inblaast. In één dag repeteren acteurs en musici een stuk en spelen het vervolgens dezelfde avond met tekst in de hand voor publiek. Alle groten en mindere goden uit de Gouden eeuw komen aan bod.  
Over het stuk
Na een goede maaltijd begaf Willem van Oranje zich op 10 juli 1584 naar zijn werkkamer op de eerste verdieping van het Delfste Prinsenhof. Verder dan de trap zou hij niet komen. En de rest is geschiedenis. Beroemde geschiedenis, want op de trap naar boven trof hij Balthasar Gerards. Dat de moord op Willem van Oranje zo’n beroemde scene in ons nationale verleden is, is mede te danken aan Gijsbrecht van Hogendorps Truer-spel van de Moordt  begaen aen Wilhelm by der Gratie Gods Prince van Oraengien.  Het stuk dat  ruim 30 jaar na de moord op Willem de Zwijger verscheen, was vanaf de eerste opvoering een publiekslieveling. Beroemde toneelschrijvers als Pieter Corneliszoon Hooft en Samuel Coster roemden het stuk en de schrijver Van Hogendorp.

Praktische informatie
Datum: zaterdag 13 December 2014
Tijd: 20.15 uur
Locatie: Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam
Entree: € 12,-
Reserveren via: www.stichtingkwast.nl
Meer informatie: www.stichtingkwast.nl