Mijn 1001e ochtend

Door Marc van Oostendorp

Het was mijn plan om duizend-en-een stukjes op Neder-L te schrijven: de Sheherazade van de neerlandistiek worden!

Dat doel is met dit stukje bereikt. Wat nu?

Een weblogger is een straatmuzikant. Je zit ergens op de hoek van een straat te spelen, de hele tijd komen mensen voorbij die niet om jou gevraagd hebben, die al dan niet kennisnemen van wat je doet, en die weer doorlopen. Soms begint er een puistige puber op zijn manier mee te fluiten, soms klapt een oude, wat verwarde, heer beleefd in zijn handen; meestal sta je te toeteren voor een hoed waar je zelf maar wat munten in hebt gegooid.

Maar de overeenkomst is vooral: je staat permanent op straat te kijk.
Je speelt daar niet alleen dag in dag uit, bij goed weer en bij slecht weer, je oefent er ook en je maakt er je instrument schoon: je hebt geen apart oefenlokaal, geen plek om te stemmen. Zo is het ook het leukst: geen redactie of eindredactie, alles hup, zó erop, of het nu mislukt is of niet!

Begrijpen

Zoals je ook geen podium hebt, geen verhoging waarnaar het publiek opkijkt: iedereen die dat wil, kan een weblog aanmaken en beginnen. Er is niks bijzonders aan een stukje dat op internet staat, het hoeft door geen redacteur of uitgever te worden goedgekeurd. Probeer het maar: over vijf minuten kan er ook van jou iets op internet staan!

Dat ontbreken van een oefenlokaal en een podium is precies wat het weblog een interessant genre maakt. Dat is wat ik wilde ontdekken en sommige dingen kun je alleen maar leren door ze 1001 keer te doen.

Vacant

Er valt denk ik nog wel het een en ander te verbeteren aan mijn techniek. Dat is óók iets wat webloggen aantrekkelijk maakt, niemand weet nog hoe het moet. Ik heb op Neder-L een keer met video geëxperimenteerd, en dat wil ik meer doen. Ik zou beter willen kunnen twitteren, of juist langere stukken schrijven!

De toekomst van het academische debat ligt geloof ik toch wel hier, op de straat die internet heet. In dit tempo zet ik over dertig jaar op mijn tienduizendste stukje online. Is dat mijn nieuwe doel? Het is moeilijk om daarover na te denken terwijl ik iedere dag voor het krieken van de ochtend mijn stukje schrijf, dus laat ik mijn plekje in de winkelpassage even een tijdje leeg om daar eens even over na te denken.

Wat ging Sheherazade eigenlijk doen na die 1001e nacht?

Mijn 1001 stukjes staan hier