Leidse gastschrijver(s) 2014: Verwey-leesclub

Sinds 1985 kwamen er 29 gastschrijvers naar Leiden. Befaamde schrijvers die drie maanden per jaar onderwijs aan de Leidse universiteit gaven, van Gerard Reve tot Joke van Leeuwen. Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag komen er dit seizoen in Leiden wel acht gastschrijvers van de ‘nieuwe generatie’: Nina Polak, Hassan Bahara, Philip Huff, Hanna Bervoets, Yannick Dangre, Franca Treur, Niña Weijers en Kira Wuck.
Leesclubs
Literatuur lezen en maken doen we lang niet meer altijd alleen. Schrijvers van nu werken samen. In de kolommen van oude en nieuwe tijdschriften, op festivals en in revolutionaire, vaak in digitale vormen. Hetzelfde geldt voor lezers: zij verenigen zich in leesclubs, terwijl zij hun meningen over boeken delen op Facebook, en zich laten zien en horen op literaire feesten en festivals.
Acht gastschrijvers
Om deze oude en nieuwe gemeenschappelijkheid van literatuur te vieren en te verkennen, wordt de dertigste Verwey-lezing dit jaar een Verwey-leesclub. Vanaf 29 oktober komen de acht schrijvers van rond de dertig naar Leiden om te praten over eigen en andermans werk. 

Op 20 november vindt de Grote Verwey-leesclub plaats. Na de start in het Leidse Academiegebouw aan het Rapenburg vertrekken de gastschrijvers naar acht Leidse locaties, waar ze ze met maximaal 20 mensen per groep over hun romans spreken. Daarbij zullen ze iets scheppen dat geen tekst is, en al helemaal geen manifest, maar dat wel kenmerkend is voor hen allen en vooral ook voor hun lezers. Die dit keer niet alleen luisteraars zijn…
Het onderwijs van de acht schrijvers begint op 29 oktober en gaat door tot en met 12 december. Iedereen is welkom: het zijn bijeenkomsten voor wie wil lezen én schrijven.
Andere activiteitenDe acht gastschrijvers zullen in de komende maanden een wekelijkse gastcolumn in het Leidse universi-teitsblad Mare verzorgen. Er komt een schrijfwedstrijd voor iedereen, met een jury die bestaat uit Niña Weijers, Hanna Bervoets en Yannick Dangre. Zij kiezen het beste Verwey-verhaal van maximaal 3.000 woorden. De deadline voor het inleveren van verhalen is 1 november. De uitreiking van de prijs kan iedereen meemaken op 20 november.