Jan Arends herdacht en herdrukt

Door Bart FM Droog

Op 21 januari 1974 verliet auteur Jan Arends zijn kamer aan het Roelof Hartplein te Amsterdam. Hij stapte uit het raam en liet ons een indrukwekkend oeuvre na, waarin zich enkele van de sterkste Nederlandstalige gedichten uit de twintigste eeuw bevinden, zoals:

Ik ben
vijftig jaar
en geen
aardige man.

Ik heb
geen vrouw
geen nageslacht
en
ik heb veel
geonaneerd.

Zo
besmeur
ik het brood.

Het
stinkt
van mij.

Ik breng
waar ik kom
ellende.

Misschien
kom ik morgen
bij u
met een bijl.

Maar
schrikt u niet
want ik
ben god.

Uit: Jan Arends,  Lunchpauzegedichten, De Bezige Bij, Amsterdam 1974 (5de druk 1980). Opgenomen in: Verzameld werk, Bezige Bij, Amsterdam, 1984 (4de herziene druk 2003).

Op 21 november 2014 wordt uitgebreid stilgestaan bij de drastische stap van Jan Arends en aan alles wat daaraan vooraf ging, tijdens de uitvoering van het toneelstuk Keefman en de Jan Arends Party, vanaf 19.00 uur in Pakhuis de Zwijger, Piet Hein Kade 17 te Amsterdam.

Met voordrachten en optredens van o.a. Arends-biograaf Nico Keuning, De Kift, Ellen Deckwitz, Erik Jan Harmens, Wim Helsen en Menno Wigman. Ook worden op deze avond de herdrukken van het complete werk van Arends en de biografie Angst voor de Winter van Nico Keuning gepresenteerd.