Een toren van boeken in mijn broekzak

Over lezen op je telefoon

Door Marc van Oostendorp


Amsterdam Zuid

Terwijl ik hier gezellig een stukje voor jullie uittik, en de vakantiebieb vanmiddag weer begint met distributie van gratis e-boeken, stort de markt voor e-readers in elkaar. Eerder deze maand legde de Amerikaanse ambassadeur in Londen de ambtseed af met haar hand op zo’n ding, maar dat zal dus ook wel een teken van verval zijn.

De nieuwe concurrent is de telefoon. Steeds meer mensen kopen boeken op hun mobieltje en lezen ze daar ook.

Ik ben er ook zo een, geloof ik. Zo’n vier jaar geleden verklaarde ik hier nog dat ik te oud en der dagen zat was voor de iPad en bij mijn e-reader bleef.
Een half jaar later hernam ik dat, maar beweerde toen geen romans op mijn iPad te gaan lezen. Inmiddels kan men mij soms tijdens een wandeling plotseling stil zien blijven staan omdat ik even snel een boek moet kopen waarover iemand me net verteld heeft.

Maar zo’n scherm is toch vreselijk klein en onrustig? Ja, maar je hebt het tenminste altijd bij je. In bed, op een koud en winderig perron, terwijl je in de rij staat te wachten. Met een telefoon kun je echt iedere verloren minuut vullen met lezen, hoera! Nog maar een paar jaar geleden droeg ik altijd en overal een veel te zware boekentas bij me. Omdat ik zo bang was dat ik me bijvoorbeeld in de trein zou vervelen.

Nu heb ik altijd een toren van boeken in mijn broekzak. En bovendien kan ik er zoals gezegd op ieder gewenst moment een paar boeken bij kopen. Sinds kort blader ik bovendien ook in wetenschappelijke tijdschriften op mijn telefoon; met de app Browzine die de meeste Nederlandse universiteitsbibliotheken gebruiken.

Er zijn trouwens nog wel meer voordelen.  Niet iedereen ziet dat jij Boccaccio zit te lezen; de mensen om je heen hebben het geruststellende gevoel dat jij óók gewoon op Facebook zit. En het is fijn dat de pagina verdwenen is. Op de telefoon is de boekrol terug van weggeweest en in een verbeterde vorm: je draait met je vinger de tekst omhoog terwijl je leest.

Het betekent niet dat ik mijn e-reader wegdoe. Of mijn iPad. Of papieren boeken. Het is prettig om ook wat variatie te hebben in vanaf wat voor oppervlakte je nu weer leest. Maar de telefoon is mijn reddingsboei, die me beschermt tegen ieder mogelijk moment van verveling.