Renaissance en Baroktheater over de Opstand terug op het toneel

Op zaterdag 4 oktober trapt theatergroep Kwast een nieuwe serie renaissance- en baroktheatervoorstellingen af met een stuk dat twee eeuwen lang voor volle zalen zorgde, populairder was dan de Gijsbrecht van Aemstel en nu vrijwel vergeten is; Reynerius Bontius Beleg en Ontset der stadt Leyden (1645). Het stuk beschrijft het klassieke verhaal van het Leidens ontzet. Bontius schreef het toneelstuk aan de hand van gesprekken die hij voerde met ooggetuigen. Waardoor het publiek de sensatie krijgt het beroemde beleg vanaf de eerste rij mee te maken.

Ook de andere opvoeringen in de serie voorleesvoorstellingen Mond op Mond brengen in 2014/15 beroemde episodes uit de oorlog tegen de Spanjaarden ten tonele. Op zaterdag 13 december bijten de spelers van Kwast zich vast in Gijsbrecht van Hogendorps Truer-spel van de moordt, begaen aen Wilhelm by der gratie Gods, prince van Oraengien (1617) en op 7 maart staat de belegering van Haarlem centraal met de opvoering van Steven van de Lusts Herstelde hongers-dwangh, of Haerlems langh en strenghe belegeringhe(1660), waarin de beruchte Kenau Simons Hasselaar haar toneeldebuut maakte.

MOND OP MOND
In de serie Mond op Mond blaast theatergroep Kwast 17e-eeuwse theaterteksten eenmalig nieuw leven in. In één dag repeteren acteurs en musici een stuk en spelen het vervolgens dezelfde avond met tekst in de hand voor publiek.

MoM: Beleg en Ontset der stadt Leyden
Zaterdag 4 oktober, 2014, 20.15 uur
MoM: Truer-spel van de moordt, begaen aen Wilhelm by der gratie Gods, prince van Oraengien
Zaterdag 13 december 2014, 20.15 uur
MoM: Herstelde hongers-dwangh, of Haerlems langh en strenghe belegeringhe
Zaterdag 7 maart 2015, 20.15 uur

Waar: Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam
Entree: €12,50-
Reserveren via: www.stichtingkwast.nl
Meer informatie: www.stichtingkwast.nl