Promotie Jesseka Batteau: Wolkers, Reve en ‘t Hart als schrijvers van de secularisatie


Op 23 juni 2014 promoveert literatuurwetenschapper Jesseka Batteau aan de Universiteit Utrecht op haar proefschrift Literature and the Performance of Post-Religious Memory in the Netherlands: Gerard Reve, Jan Wolkers and Maarten ’t Hart.


In de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw onderging Nederland een culturele en sociale transformatie, onder meer door de ontkerkelijking. In haar promotieonderzoek gaat Batteau in op de vraag welke rol de literatuur hierbij speelde. Daarvoor bestudeerde zij het werk en de publieke optredens van drie auteurs uit die tijd: Gerard Reve (1923-2006), Jan Wolkers (1925-2007) en Maarten ’t Hart (1944).


Volgens Batteau zijn de boeken en performances van de auteurs “belangrijke referentiepunten geworden in de secularisatiegeschiedenis van Nederland en de collectieve herinnering aan een religieus verleden”, waarmee het publiek ook zijn eigen post-religieuze identiteit zou kunnen vormgeven en uitdrukken. Batteau gaat daarbij ook in op de verschillende manier waarop de drie schrijvers zich tot de seculariserende maatschappij verhouden.

Datum: 23 juni 2014

Tijd: 12.45 uur – 14.45 uur
Locatie: Universiteit Utrecht, Academiegebouw, Senaatszaal, Domplein 29, Utrecht

Bron/meer informatie: Universiteit Utrecht