Pas verschenen: Margot Dijkgraaf – “Spiegelbeeld en schaduwspel. Het oeuvre van Hella S. Haasse”


Bij uitgeverij Querido verscheen onlangs Spiegelbeeld en schaduwspel. Het oeuvre van Hella S. Haasse. Margot Dijkgraaf (onder meer literatuurcriticus voor NRC Handelsblad) bespreekt hierin belangrijke thema’s uit het omvangrijke en gevarieerde oeuvre van Hella S. Haasse (1918-2011), waarbij Haasse ook zelf aan het woord komt. Dijkgraaf baseert zich hierbij ook op de gesprekken die ze regelmatig met Haasse over haar werk voerde.
Vragen die aan de orde komen zijn onder meer: Welke relatie had Haasse tot Indië, waar ze geboren werd, en Frankrijk, waar ze tien jaar woonde? Waarom schreef ze zo vaak over ontheemding? Wat bedoelde ze als ze het over haar ‘daimoon’ had? Waarom zijn veel huwelijken in Haasses romans en verhalen problematisch? Het boek is niet alleen bedoeld als een overzicht van Haasses oeuvre, maar ook als een persoonlijk portret van de schrijfster.
Margot Dijkgraaf: Spiegelbeeld en schaduwspel. Het oeuvre van Hella S. Haasse. Amsterdam: Querido, 2014. 320 pagina’s. ISBN: 978 90 214 5518 1. Prijs € 22,50 | website uitgever