Meermanno toont Koerbaghs verboden boek “Een ligt schijnende in duystere plaatsen” (1668)


Museum Meermanno toont tot en met 29 juni de twee originele exemplaren van het spraakmakende en verboden boek Een ligt schijnende in duystere plaatsen van Adriaan Koerbagh uit 1668. Dit doet het museum naar aanleiding van de verschijning van Een licht dat schijnt in duistere plaatsen, de hertaling van het werk door Michiel Wielema dat pas is verschenen bij Uitgeverij Vantilt.

Adriaan Koerbagh, Een ligt schijnende in Duystere Plaatsen, Amsterdam, gedrukt voor den schrijver, 1668 [7 D 1]

Over het boek

De filosoof en vrijdenker Adriaan Koerbagh (1633-1669) publiceerde in 1668 Een ligt schijnende in duystere plaatsen, een betoog vóór de rede en tegen allerlei dogma’s van de (gereformeerde) kerk. Het boek werd onmiddellijk in beslag genomen en bijna de gehele oplage werd vernietigd.

Koerbagh bewoog zich in de kring rond Spinoza. Hij was van mening dat kennis voor iedereen toegankelijk moest zijn en schreef daarom in het Nederlands in plaats van het Latijn. Het pseudoniem dat hij op de titelpagina gebruikt, Vreederijk Waarmond, verwijst naar zijn idee dat de rede uiteindelijk vrede zou brengen en naar zijn streven om de waarheid te verkondigen.

Van de tekst zijn de eerste twaalf katernen (tot en met bladzijde 176) gedrukt; daarna werd het boek in beslag genomen. In de beide exemplaren die in Museum Meermanno worden bewaard, is de rest toegevoegd in handschrift. Overigens is de drukvermelding vals. Het boek werd niet in Amsterdam gedrukt, maar door de Utrechtse drukker Everardus van Eede.

 

De presentatie is te zien tot en met 29 juni in de Boekzaal van het museum.