Crowdfunding voor aanschaf bibliotheek Menno ter Braak in UB Leiden


De Universiteitsbibliotheek Leiden is een crowdfundingsactie begonnen om de bibliotheek van schrijver en criticus Menno ter Braak (1902-1940) aan te schaffen. De Universitaire Bibliotheken Leiden en de Opleiding Geschiedenis betaalden al een groot deel van het aankoopbedrag, maar komen nog 19.000 euro tekort. Daarom is het voor particulieren mogelijk om een boek te adopteren uit de bibliotheek van Menno ter Braak, waarmee zij meehelpen om de volledige collectie te kopen.
De bibliotheek van Menno ter Braak bestaat uit boeken over Nederlandstalige letterkunde en geschiedenis, Duitstalige letterkunde, politiek, geschiedenis, cultuurgeschiedenis en meer, en bevat ook exemplaren met persoonlijke aantekeningen, opdrachten of een bijzondere uitvoering. De collectie Menno Ter Braak komt uiteindelijk beschikbaar voor onderzoek en onderwijs.

Meer informatie en een overzicht van de te adopteren boeken zijn te vinden op de webpagina Adopteer een boek.

Kijkdag

Voor een nadere kennismaking met de bibliotheek van Ter Braak wordt op vrijdagmiddag 30 mei een eerste kijkdag georganiseerd. Naast een bezichtiging van de collecties worden ook een aantal lezingen gehouden. Het programma is als volgt:
14.00 Dr. Anton van der Lem, conservator UB Leiden, Welkomstwoord en Waar gaat het om: de boeken uit het bezit van Menno ter Braak
14.30 Dr. Els Andringa (UU), Menno ter Braak en de Exil-literatuur
15.00 Pauze: bezichtiging van een selectie uit Ter Braaks bibliotheek in de aangrenzende Heinsiuszaal.
15.00 Prof.dr. Willem Otterspeer (UL), Ter Braak tussen Huizinga en Hermans
15.20 Prof.dr. Léon Hanssen (Tilburg University), Ter Braaks tijdskritiek, met bijzondere aandacht voor Norbert Elias
15.50 hapjes en drankjes ter afsluiting van de middag.
De kijkdag vindt plaats in de Vossiuszaal van de Universiteitsbibliotheek Leiden, Witte Singel 27, Leiden. In verband met het beperkte aantal plaatsen is aanmelding gewenst via aanmelding@library.leidenuniv.nl of telefonisch: 071–527 28 30.