19 t/m 28 september 2014: Week van de Afrikaanse roman

Van 19 t/m 28 september 2014 staan Nederland en Vlaanderen in het teken van de Afrikaanse roman. De Week van de Afrikaanse roman is een leesbevorderings-campagne die hernieuwde aandacht wil vragen voor Afrikaanstalige romans in Nederlandse vertaling. Het doel van deze campagne is om in Nederland en Vlaanderen brede en duurzame aandacht te genereren voor de Afrikaanse roman. 

Vijf Zuid-Afrikaanse schrijvers komen speciaal voor de Week van de Afrikaanse roman naar ons toe: Etienne van Heerden, Irma Joubert, Sonja Loots, Kirby van der Merwe en Marita van der Vyver.
Deze schrijvers zijn tijdens de Week op een groot aantal plaatsen in Nederland en Vlaanderen aanwezig. De campagne bestaat uit verschillende activiteiten: optredens in boekwinkels en bibliotheken, een wetenschappelijk symposium, grote openings- en slotmanifestaties, een vertalersdebat, een Eat & Read en een speciale avond voor Zuid-Afrikaanse expats. Voor bibliotheken is een volledig overzicht opgesteld van Afrikaanse romans die in Nederlandse vertaling zijn verschenen, en voor boekwinkels is een folder met kerntitels beschikbaar. De activiteiten worden ondersteund via een eigen website, www.weekvandeafrikaanseroman.nl, en een Facebook- en een Twitter-account.
De Week van het Afrikaanse Boek werkt samen met lokale organisaties: de openings-manifestatie in Amsterdam vindt plaats onder verantwoordelijkheid van Spui25 en de slotmanifestatie in Den Haag is in handen van Writers Unlimited. Andere partners zijn de Universiteit van Leiden, de Rijksuniversiteit Groningen, het Spraakmakende Boekenfestival in Groningen, het Expertisecentrum Literair Vertalen en gerenommeerde boekwinkels op verrassende plekken als Haarlem, Hoofddorp, Groningen en Sittard.
In september verschijnt bij uitgeverij Podium de Nederlandse vertaling van Klimtol, de nieuwste roman van Etienne van Heerden. Tijdens de Week van de Afrikaanse roman wordt ook het boek De poort naar Afrika van historicus Bart de Graaff en vertaalster Riet de Jong-Goossens gepresenteerd, over schrijvers en verhalenvertellers uit gemeenschappen waarvan niet altijd bekend is dat ook onder deze mensen Afrikaans gesproken wordt.