Uitreiking De Inktaap 2014


Op maandag 24 maart 2014 wordt in Rotterdam literaire jongerenprijs De Inktaap uitgereikt. Voor deze prijs kiezen jongeren hun favoriet uit de winnaars van drie grote literaire prijzen – de Gouden Boekenuil, de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs – en een vierde, Caribische nominatie. Dit jaar zijn de genomineerden Pier en oceaan van Oek de Jong (Gouden Boekenuil 2013), De laatste parade van Ruth San A Jong (Caribische nominatie), Post Mortem van Peter Terrin (AKO Literatuurprijs 2012) en Dit zijn de namen van Tommy Wieringa (Libris Literatuur Prijs 2013).
De winnaar wordt bepaald aan de hand van de stemmen van ruim vijftienhonderd scholieren uit Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao. Van alle deelnemende jury’s in binnen- en buitenland worden de resultaten opgeteld. De auteur van het boek met de meeste punten krijgt op de Slotdag De Inktaap 2014 uitgereikt.

Programma

Tijdens de Slotdag staan zowel de genomineerde auteurs als de scholieren in de schijnwerpers. De jonge lezers verdedigen hun keuze in een debat, dat wordt gepresenteerd door Oscar Kocken en door Elsbeth Etty beoordeeld. Verder zijn schrijvers Philip Huff en Maartje Wortel aanwezig. Zij werpen zich op als workshopgevers en gaan met de scholieren dieper in op de stijl van de vier genomineerde boeken. De genomineerde auteurs nemen plaats in een talkshow waarbij de scholieren hen het hemd van het lijf vragen. Om 14:30 uur begint de uitreiking waarin gitarist Anne Soldaat en Maartje Wortel voor een humoristische en tegelijk intieme performance zorgen. Dit wordt opgevolgd door het hoogtepunt van de dag; de bekendmaking van de winnaar van De Inktaap 2014. Het programma is verrijkt met muziek van onder anderen Vincent Van Meenen en Jan Dertaelen. De presentatie is in handen van Stijn Vranken en Karin van As.

Praktische informatie

Datum: maandag 24 maart 2014
Tijd: 11.00 uur – 16.00 uur (prijsuitreiking vanaf 14.30 uur)
Locatie: De Doelen, Schouwburgplein 50, Rotterdam
Meer informatie: http://www.inktaap.org/