Pas verschenen: Indische Letteren (vol. 29, nr. 1)


Onlangs verscheen bij Uitgeverij Verloren: Indische Letteren, jaargang 29 (2014), nr. 1. Thema van dit nummer is: De Indische wereld van Louis Couperus.

Inhoud

In 2013 was het honderdvijftig jaar geleden dat Louis Couperus in Den Haag werd geboren. Een jaar lang werd dit uitbundig gevierd. Ook de Werkgroep Indische Letteren nam hieraan deel en organiseerde een lezingenmiddag over de Indische wereld van Couperus. De bijdragen zijn gebundeld in dit themanummer. Olf Praamstra gaat in op de Indo-Europese herkomst van Couperus en zijn problematische verhouding met het door hem als vijandig ervaren Indië. Aan de hand van drie van zijn romans laat Jacqueline Bel zien hoe Couperus Indië telkens op een ander manier inzette en zich daarbij openbaarde als een visionair. Pamela Pattynama beschouwt De stille kracht tegen de achtergrond van de veranderende Indische samenleving rond 1900 en Petra Teunnissen-Nijsse beschrijft de laatste reis van Couperus naar de Oost, in 1921, met de nadruk op het teleurstellende bezoek aan Japan.
De Indische wereld van Louis Couperus. Indische Letteren 29 (2014), nr. 1. 80 pagina’s. ISBN: 9789087044459. Prijs: € 12,50