Overleden: Hennie Aucamp (1934-2014)

De Zuid-Afrikaanse schrijver Hennie Aucamp, is op 80-jarige leeftijd overleden in Kaapstad, in de schaduw van de Tafelberg. Hij boekte succes met zijn korte, reis- en streekverhalen, cabaretteksten, toneelstukken en literaire essays.

Hennie Aucamp werd geboren in 1934 in Dordrecht, een plaats in de provincie Zuid-Afrikaanse Oost-Kaap. Hij groeide op in de Stormbergen, een gebied dat regelmatig in zijn korte verhalen terugkomt. Aucamp studeerde aan de Universiteit van Stellenbosch, werd leraar en vertrok in 1963 naar België voor een studie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Na zijn promotie in 1974 werd hij aangesteld als hoofd van het Departement Afrikaans aan zijn alma mater. Hij werd er hoogleraar Afrikaans, maar volgde ondertussen ook nog in New York aan de Universiteit van Columbia cursussen creatief en educatief schrijven.


Aucamp, die geroemd wordt als groot stilist en om zijn vrije geest, debuteerde in 1963 met Een somermiddag. Thema’s in zijn de eenzame mens in een troosteloze wereld, zijn homo-erotische ervaringen, de natuur, kunst en reizen. Zijn eerste gedichtenbundel verscheen in 1972 en was getiteld Hongerblom: vyf elegië. Zijn laatste – wetenschappelijke -publicatie was Lendetaal: homo-erotiek in die kunste en in die letterkunde en dateert van 2011. In hetzelfde jaar verscheen ook nogGhoera: Afrika-verse vir kinders.

Een mooie hulde aan Aucamp – in het Afrikaans – vind je hier:http://versindaba.co.za/2014/03/23/huldeblyk-hennie-aucamp-1934-2014/