de Language Industry Awards, 13 maart 2013 in Gent

door Miet Ooms

Naast alle prijzen in de film-, muziek- en andere sectoren die er al bestaan, wordt het stilaan tijd voor een avond vol prijzen voor de taalsector. Dat vindt ten minste de Taalsector, een organisatie die begonnen is als nieuwsbrief voor taalprofessionals, maar intussen uitgegroeid tot een heus forum voor de taalsector in België en Nederland. Het hoofddoel blijft het uitwisselen van informatie en netwerken van taalprofessionals uit diverse delen van de taalsector, en daarom organiseert de Taalsector stilaan haar eigen evenementen.

Het eerste daarvan is de LIA’s, de Language Industry Awards. De Taalsector heeft in de eerste plaats binnen 8 categorieën diverse organisaties, instellingen en initiatieven genomineerd, waarop gestemd kan worden. Daarnaast kon het publiek zelf ook mensen en initiatieven nomineren, tot afgelopen weekend, en dat heeft inderdaad enkele genomineerden extra opgeleverd. De complete lijst is hier te vinden. Deze genomineerden zijn verspreid over het hele taalgebied, zowel Vlaanderen als Nederland, en er zitten zelfs enkele Europese projecten bij. Hoewel de meeste mensen bij het woord ‘taalprofessional’ denken aan ofwel taalwetenschap, ofwel de vertaalsector, is de diversiteit bij de genomineerden veel groter. Er zijn uiteraard wetenschappelijke instituten genomineerd, zoals het INL met ‘Brieven als buit’ en de Universiteit Antwerpen met haar zelfstudiepakket Academisch Nederlands; en uiteraard is ook de vertaalsector flink vertegenwoordigd met onder meer linguee.nl en de LT-Innovate Summit, maar ook Onze Taal (met de app), Van Dale (ook met app), gebarentaal (‘Mijn baby is doof’), dialectologie (be.brusseleir), Nederlands als vreemde taal (Taalzomer Roeland), meertaligheid (Talenfestival Leuven), talen in Europa (Language Lovers’ Guide) enz., hebben allemaal hun plekje gekregen tussen de genomineerden. Dat maakt de keuze uitermate boeiend, en uitermate moeilijk.
Daarnaast hebben ook mensen die in de een of andere vorm taal studeren de mogelijkheid om een prijs te winnen. Daarvoor moesten ze een artikel schrijven over een aspect van het taalwerk.

De uitreiking zelf vindt in Gent plaats op 13 maart 2014, vanaf 18u. Naast de prijsuitreiking gaat er uiteraard ook aandacht naar het thema van de avond: ‘Er zit muziek in de taalsector’. Twee lezingen behandelen namelijk de link tussen muziek en taal: prof. Lieve Vangehuchten spreekt over het verband tussen prosodie en muzikale aanleg bij het verwerven van een vreemde taal, en masterstudente Diane Andries heeft het over ‘muzikale tolken’.

Het evenement sluit af met een ‘netwerkreceptie’, waar de aanwezigen de mogelijkheid hebben om aan kruisbestuiving te doen en over de grenzen van de eigen subsector te kijken.