Pas verschenen: De Parelduiker 2014/1


Op zaterdag 8 maart wordt in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) het nieuwe nummer van De Parelduiker gepresenteerd. Thema van dit boekenweeknummer is: ‘Schrijvers reizen thuis’.
Tekening omslag: Peter van Straaten

Inhoud

Geen kwaad woord over reizen, maar het is niet zonder meer juist om aan te nemen, dat reizigers zichzelf automatisch op vooruitgang trakteren en spelenderwijs een open mind verwerven, terwijl thuisblijvers en stilstaanders onontkoombaar aan achteruitgang en benepenheid ten prooi vallen.’ 
Aldus René Gude, Denker des Vaderlands, in dit speciale Boekenweeknummer over de zin en onzin van reizen voor schrijvers en lezers. Met bijdragen over de Duitse filosoof Immanuel Kant, die zijn geboorteplaats nooit verliet. Verder over de nimmer gemaakte reizen van Fernando Pessoa, over Emmanuel Bove en de noodzaak van het beschrijven uit stilstand, een mislukte reis in het voetspoor van George Orwell en de teleurstellende reis die Charles Dickens door Amerika maakte. En met een reisverhaal van A.L. Snijders. (‘De volgende jaren reisde Arthur over een groot deel van de wereld, maar hij kwam steeds thuis om bij zijn moeder boerenkool met worst te eten en haar uit te leggen wat hij wilde ontdekken op zijn reizen. Het lukte hem niet.’)

Veel citaten van schrijvers en hun ongemak als het om reizen gaat, prikkelen de lezer in dit nummer, zoals van Willem Frederik Hermans, Michel de Montaigne, Gottfried Benn, Richard Minne, Marcel Proust, Robert Musil en Jan Morris. Bijvoorbeeld van Hans Magnus Enzensberger: ‘De toerist maakt kapot wat hij zoekt door het te vinden.’ Van Erich Kästner: ‘De verborgen betekenis van reizen is heimwee te krijgen.’

De Parelduiker in de OBA 8 maart

Op de eerste dag van de Boekenweek, zaterdag 8 maart, wordt tussen 16 en 17 uur het Boekenweeknummer gepresenteerd in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (Cultuurplein, 2de etage), aan de Oosterdokskade 143. Sprekers zijn René Gude en Parelduiker-redacteur Marco Daane, die hun kanttekeningen zullen plaatsen bij de zin en onzin van het literaire reizen.
Tevens presentatie van Igor Cornelissens boek, Wie was Hans Boslowits? Reves debuut ontrafeld, het nieuwste deel in de Parelduikerreeks. Toegang vrij, maar geef uw komst op via info@lubberhuizen.nlof bel 020 618 41.
De Parelduiker2014, nr. 1. 72 pagina’s. ISBN: 978 90 5937 383 9. Prijs: € 12,50