Lezing: Lagen van (on)conventionaliteit in taal en taalgebruik


Op donderdag 20 februari 2014 houdt Arie Verhagen, hoogleraar Nederlandse Taalkunde aan de Universiteit Leiden, een lezing onder de titel Lagen van (on)conventionaliteit in taal en taalgebruik. De lezing wordt georganiseerd door Studium Generale en maakt onderdeel uit van de reeks Wetenschap van cultuur.

Inhoud van de lezing
“Talen veranderen nu eenmaal” – taalwetenschappers, maar ook journalisten en politici zeggen het heel makkelijk, vooral in discussies met taalgebruikers die bezorgd zijn over taalverloedering. Maar waardoor zijn talen continu veranderlijk? Als conventies regels zijn waar (bijna) iedereen zich aan houdt, hoe kunnen die regels dan toch veranderen? Het antwoord ligt in het feit dat mensen niet alleen dankzij taalconventies zo efficiënt en effectief communiceren, maar ook dankzij niet-conventionele middelen – die echter telkens weer conventioneel kunnen worden. Arie Verhagen zal aan de hand van enkele voorbeelden laten zien waarom en hoe dit proces werkzaam is, en hoe in de loop ervan onder andere ook nieuwe, complexere structuren ontstaan: ‘grammatica’.
Praktische informatie
Datum: donderdag 20 februari 2014
Tijd:  19.30 uur – 21.00 uur
Plaats:  Universiteit Leiden – Lipsiusgebouw – zaal 028, Cleveringaplaats 1, Leiden
De toegang is gratis en alle belangstellenden zijn welkom. Aanmelding is niet nodig.