Ik wil in 2014 beter leren schrijven

Het jaar van de stijl (1)

Door Marc van Oostendorp


Tango leren dansen is makkelijker dan leren schrijven. Stel je wilt dat eerste, dan neem je in je eigen stad een paar groepslessen bij een goede leraar, en daarna ga je dansen.  Tussendoor neem je af en toe lessen bij een goede privéleraar of -lerares, om je stijl een beetje bij te houden. Je hoeft niet eens zo heel veel te kunnen, als je de ander maar een prettig gevoel kunt geven en niet verveelt. Af en toe komt er een grote internationale maestro naar Nederland, bij wie je ook lessen kunt nemen om wat aardige technieken over te nemen.

En dan schrijven. Je leert de basis op school, en de rest van je leven moet je het zelf maar zo’n beetje uitzoeken. Terwijl de gemiddelde mens toch heel wat meer schrijft dan tango danst.

Ik schrijf artikelen, blogs en brieven. Ik heb geen ambitie om de Multatuli van de 21e eeuw te worden. Maar ik wil degenen die mijn onderwerpen interessant genoeg vinden om erover te lezen, een prettig gevoel geven en niet vervelen. Hoe doe ik dat? Hoe verbeter ik mijn stijl?

Op dit weblog krijg ik eigenlijk alleen af een opmerking als ik bijvoorbeeld ‘ik vindt’ schrijf, of een zin per ongeluk niet af. Over die zogenaamde taal- en spelfouten spreken mensen elkaar kennelijk makkelijk aan, maar nooit, nooit, nooit komt er iemand met een goede tip over hoe ik nu eigenlijk mijn stijl zou kunnen verbeteren. Terwijl dat natuurlijk eigenlijk veel belangrijker is.

Ik vis niet naar complimentjes door dit te schrijven. Ik geloof ook niet dat ik nu speciaal de afschuwelijkste stijl van Nederland  heb. Ik schrijf bijvoorbeeld over het algemeen geloof ik tamelijk duidelijk, wat natuurlijk niet onbelangrijk is, en ik ken een paar stilistische trucs (een stukje beginnen met een rare zin zoals ‘tango dansen is makkelijker dan schrijven‘). Ik hoef ook niet naar de hoogste toppen te reiken, zoals je ook geen tangolessen neemt om ooit te kunnen op te treden in Carré, maar om bij te dragen aan de feestvreugde. Maar het kan altijd beter, want jij als lezer en ik als blogger moeten nog een tijdje door – schrijf het maar alvast in je agenda. Ik geef mezelf nu een 7; dat moet een 8 kunnen worden.

Alleen, bij wie kun je les nemen? Nogmaals, ik heb geen idee waar je precies spaties zet in ervan uitgaan, en ik wil dat ook helemaal niet weten, dus iedere potentiële leraar die me op dat punt van advies komt voorzien, stuur ik onverbiddelijk de laan uit. Ik wil iemand die me helpt om elegantere zinnen te bouwen, mijn stukjes en stukken meer verschillende soorten structuren te geven.

Wat ik vooral wil is: mijn repertoire uitbreiden. Meer stilistische technieken kennen dan die ik me toevallig op eigen houtje heb eigengemaakt; zodat ik gevarieerder kan schrijven.

Een van de dingen die ik bijvoorbeeld slecht kan, is metaforen inzetten. Bij wie kan ik dat leren?

En dan kan je wel een beetje gaan zitten jammeren in je eigen hoekje van het internet dat er zo weinig over stijl wordt gesproken en geschreven in Nederland, maar je kunt er ook iets aan gaan doen. En dat heb ik me nu voor dit nieuwe jaar voorgenomen. Ik ga enkele maestro’s benaderen voor privé-les, en zal daar hier verslag over doen; dat wordt dus een onregelmatig verschijnende reeks op Neder-L. In de hoop dat ik over een jaar prettiger en muzikaler over je beeldscherm dans.

(Gelukkig nieuwjaar!)