Aza! Wereldvrede door techniek en liefde (1908-1915)

Door Bart FM Droog

Een obscure dichtbundel voor een huwelijksjubileum uit 1908 leidde me naar enkele opmerkelijke brochures (?) van dezelfde auteur, Hendrik Johannes van der Leeuw, die zich ook wel H.J. van der Leeuw-Langnese noemde (die tweede achternaam was de achternaam van zijn vrouw Eleonora). Let op de jaartallen:

H.J. van der Leeuw. Causerie over luchtvaartgevolgen anno 1918. Uitgeverij Storm Lotz, Rotterdam, 1908. 14 pagina’s. Omslagtitel: Aza.*

H.J. van der Leeuw-Langnese. Aza. [s.n.], Rotterdam, 1911-1915. 2 delen. De Koninklijke Bibliotheek meldt bij dit werk: “Aza bedeutet dass Vielseitiges darin vorkommt also van A. bis Z. und von Z. bis A. Das Buch strebt nach Weltfrieden als notwendige Folge von Staatseconomie, Technik und Liebe, usw”.

[H.J. van der Leeuw]. Wereldvredewenschen na den Wis- en Natuurkundigen Oorlog. Storm Lotz, Rotterdam, 1915. 8 pagina’s. Tweede vermeerderde druk.

Toch jammer dat de wereldleiders destijds te weinig oog hadden voor de geschriften van deze ziener.

* Een exemplaar van dit werk bevindt zich ook in het Gemeentearchief Rotterdam.