Opmerkelijk: Amnesty vóór recht op martelen

Door Bart FM Droog

Al even opmerkelijk als de doventolk bij Nelson Mandela’s herdenkingsplechtigheid was Carien Eijkman, woordvoerder van Amnesty International, die gisteren in het Radio 1-programma De Gids.fm een vurig pleidooi hield vóór het schenden van mensenrechten.

In een interview door Felix Meurders verklaarde ze aanvankelijk dat “Amnesty lobbyt met name vóór … eh tegen ernstige mensenrechtenschendingen”. Dat klonk nog vrij onschuldig. Maar vervolgens toonde ze zich voorstander van marteling en beknotting van de vrijheid van meningsuiting:

“Wij lobbyen echt voor hele ernstige mensenrechtenschendingen. Die kunnen te maken hebben met marteling of vrijheid van meningsuiting. Wat echt een groot goed is.” (…)

“Ik denk dat wij ons inzetten als Amnesty International echt voor hele ernstige mensenrechtenschendingen. (…) Wij hebben niet gelobbyd voor de toegang tot musea. (…) Als mensen dat wordt onthouden daar lobbyen we niet tegen.”

“Ik ben zelf een groot voorstander van dat we ons toch focussen op de ernstige mensenrechtenschendingen en dat we die verdragen gebruiken om naleving daarvan af te dwingen en geloof me, Amnesty International is daar met drie miljoen mensen echt heel erg actief mee bezig.”

Luister dit opmerkelijke interview na op:
http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-programma/84/2013-12-12
Van 11.39 uur, 56 seconden tot 11.46 uur, 31 seconden.