De terugkeer van siliconenborsten

Door Marc van Oostendorp


Vijftien jaar geleden was het makkelijker om een hit te scoren op het internet [een wereldwijd netwerk van computers, red.] dan nu. Je hoefde alleen maar over seks te schrijven.

Ik onderhield indertijd de relatief nieuwe website van Onze Taal, en schreef een keer in de maand voor Neder-L. Een van mijn stukjes heette Siliconenborsten aan de top. Ik vertelde erin hoe volkomen serieuze columns op Neder-L binnen de kortste keren tot de top-10 doordrongen als er woorden als kut of schandjongens (jaja) in voorkwamen. Het populairste taaladvies bij Onze Taal ging over de spelling van siliconenborsten (het had als voordeel dat het woord er op allerlei manieren gespeld in stond). Het aloude opzoeken van vieze woorden was ook tot het nieuwe medium doorgedrongen. Mijn eigen stukje scoorde, met al deze woorden, binnen de kortste keren ook hoge ogen in de hitlijsten.

Zo is het allang niet meer. Maar er zijn wel alternatieven.

De reden voor de neergang van het vieze woord is vermoedelijk niet dat siliconenborsten of schandjongens niet langer in trek zijn, maar dat ze inmiddels in ruime mate voorhanden zijn op het internet, ook buiten taalkundige beschouwingen. Vijftien jaar geleden waren er ook al een hoop prikkelsites op het internet, maar ze hadden nog niet zoveel Nederlandstalige tekst. Deze stukjes komen bij Google boven al onze wijsheden te staan.

Maar er is inmiddels dus wel een andere manier om aandacht te trekken: de leeftijd van Wendy van Dijk. De top-10 van zoektermen waarmee iemand op deze website binnenkomt is:

neder-l
werkwoordspelling
u
leeftijd wendy van dijk
neder
smileys
semantische discussie
piet verkruijsse
hans den besten
hahaha

Je kunt je bij al die termen wel iets voorstellen, maar ‘leeftijd Wendy van Dijk’? Toch heb ik daar inderdaad ooit een stukje over geschreven. In de zomer van vorig jaar verbaasde ik me erover dat een blad als Party van iedere genoemde persoon de leeftijd noemt. Zoals dus van Wendy.

Inmiddels blijkt waarom: hele hordes internetgebruikers (nu ja, iedere dag wel een paar) komen op deze website om deze felbegeerde informatie hier te vinden, ook al kun je bijvoorbeeld op Wikipedia makkelijk Wendy’s geboortedatum vinden (22 januari 1971). Kennelijk is het voor sommige mensen moeilijk om daarmee te rekenen. (Ze is inmiddels 42 jaar, mensen!)

Wanneer u geld wil verdienen op internet (dat is trouwens een zinsnede die je vijftien jaar geleden veel vaker hoorde dan nu: geld verdienen op internet!), geef ik hier een tip: maak een website waarop van allerlei beroemdheden wordt bijgehouden hoe oud ze op dit moment zijn. Met hun namen in allerlei spellingvarianten.