De leeszaal

Door Marc van Oostendorp

Het onderstaande stukje is mijn bijdrage aan de bundel Het beste idee van 2013, dat deze week verschenen is.

Ja hoor, alles stort in elkaar. De mensen lezen niet meer, wat u zegt. Ze geven geen geld meer uit aan boeken, zodat boekwinkels en bibliotheken de deuren sluiten. Dat komt door het internet, en door de crisis. En de mensen praten ook niet meer met elkaar en ze hebben geen respect meer voor kennis en geleerdheid. En de taal gaat teloor. Komt allemaal ook door het internet, en door de crisis.

Eindeloos kun je erbij staan, er geleerde beschouwingen over schrijven, of verbitterde essays tegen de tijdgeest. Maar je kunt ook je mouwen opstropen.

Twee Rotterdammers openden begin dit jaar een leeszaal. Met behulp van enkele tientallen vrijwilligers, en boeken en meubels die ze van deze of gene kregen, richtten ze een ruimte in waar mensen bij elkaar kunnen komen om te lezen en met elkaar te praten over wat ze lezen.
Er worden lessen Nederlands gegeven. Mensen kunnen er hun boeken brengen – al zijn de initiatiefnemers inmiddels zo goed voorzien dat ze kritisch zijn over welke ze accepteren.

In Rotterdam zijn het afgelopen jaar allerlei kleine bibliotheken gesloten. De nieuwe directeur van de grote stedelijke bibliotheek liet bij aantreden weten dat hij graag een reisbureau tussen zijn muren had en dat daar best wat boeken voor mogen gebruiken.

De nieuwe leeszaal gaat tegen al die trends in en mocht dit jaar al 20.000 bezoekers ontvangen. Hij laat trouwens ook zien dat de strijd tussen papier en beeldscherm een valse is: ze zijn er allebei welkom. Het gaat erom dat mensen taal gebruiken, lezen, schrijven, praten, luisteren.

Ik ben er nog nooit geweest, in die leeszaal in Rotterdam West. Maar het is idee is zo simpel en zo ouderwets dat we het goed kunnen gebruiken en zo modern dat we er nog jaren mee vooruit kunnen.

Leeszaal Rotterdam West: Rijnhoutplein 3, 3014 TZ Rotterdam, www.leeszaalrotterdamwest.nl